Klimaatadaptatie is het proces waarbij de samenleving zich aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering, om zo de schade hiervan te beperken. Tijdens het seminar gaan de sprekers in op vier thema's; wateroverlast, overstroming, hitte en droogte.

Wateroverlast
De afgelopen paar jaar is er een duidelijke toename van straten die onder water staan en kelders en woningen die ondergelopen zijn. Ook veroorzaakten hagel- en onweersbuien de nodige schade. Wateroverlast zorgde zowel bij bedrijven als bij particulieren voor aanzienlijke materiële schade. Katheleen Poels licht dit onderwerp toe vanuit haar ervaring als hoofd van de Adviesgroep Water Management.

Overstroming
De zeespiegel stijgt als gevolg van klimaatverandering en hierdoor stijgt ook de piekafvoer van de rivieren. Dit zorgt voor hogere waterstanden met overstromingen als gevolg. Bij dit onderwerp is Frans Klein uitgenodigd om te spreken. Hij werkt op de afdeling Flood Risk Management van Deltares en is daarnaast hoogleraar aan de TU Delft. Klijn doet onderzoek naar overstromingsrisico's en hoe deze te beheersen.

Hitte
In Nederland worden de zomers warmer en de winters milder. Deze algehele verwarming zorgt voor toenemende gezondheidsrisico's. Denk hierbij aan hittegolven en de toenemende sterfte die dan plaatsvindt bij ouderen. Daarnaast neemt de kwaliteit van het oppervlaktewater af bij hogere temperaturen. Sanne Huisman van Tauw geeft een presentatie over hitte. Zij is gespecialiseerd in het in kaart brengen van hitteknelpunten in stedelijke gebieden.

Droogte
Afgelopen zomer ging de boeken in als droogste zomer van de afgelopen 40 jaar. De volledige drinkvoorraad werd aangesproken om tuinen te besproeien en zwembaden te vullen maar het was een ramp voor de natuur. Dit resulteerde in verschraalde gewassen, verzilting van grondwater en inklinking van bodemlagen door de lage grondwaterstanden. Peter Schrijver van Waterschap Rijn IJssel geeft een presentatie over dit thema.

Aan het einde van het programma start er een discussie waarbij het publiek samen met de sprekers tot een eindconclusie komt. Het seminar sluit af met tijd om na te praten onder het genot van een drankje.

Informatie
Datum: 23 oktober 2019
Tijd: 16:30-20:30
Prijs: €25,- voor leden van de KIVI en medewerkers van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, €50,- voor niet-leden, gratis voor studenten
Locatie: Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Ruitenberglaan 26, Arnhem

Meer informatie over het programma is te vinden op de website.
Dit artikel afdrukken