De Ondertussen van zaterdag en zondag trekt mijn aandacht naar:

- de jonge Vlaamse denker Maarten Boudry in de Vlaamse krant De Morgen. Hij ziet klimaatactivisten als de grootste hinderpaal om het klimaat te redden. Hij veegt de vloer aan met de Paus en diens Laudate Si en pleidooien voor zon- en windenergie. Dat is allemaal te weinig en te duur. Minderen en bescheidener leven dan, zoals de Paus wil dan maar? Niks van aan, zegt Boudry. We moeten vol op het orgel van de technologie en kernenergie. Daar zullen mensen nog beter en welvarender van worden. Boudry pleitte in de Nederlandse NRC al voor het strooien van zwavel en aluminium in de stratosfeer om de aarde snel, goedkoop en effectief af te laten koelen.

- Britse boeren die na de brexit concurrentie vrezen van de onze omdat ze niet bijster competitief zijn, hun munt in waarde daalt en ze een lokale markt willen opbouwen. Ze willen volgens Boerderij een importheffing op boerenproducten van het Europese vasteland.
Een groot deel van die importen komt uit Nederland. Onze boeren en tuinders zouden er een belangrijke klant mee verliezen. Britten zullen daarentegen fors meer voor hun voedsel moeten gaan betalen dan ze gewend zijn. Vandaag maakte EU-onderhandelaar Michel Barnier bekend niet te verwachten dat er een deal over brexit te sluiten valt. Volgens Reuters geeft premier Johnson de schuld van een no deal-brexit alvast aan degenen die zich daar juist tegen verzetten. Nederlandse bedrijven zullen op korte termijn fors lijden onder een no-deal schreef het Centraal Planbureau eind vorige week.

- President Trump die volgens Knack zei vanaf vandaag extra hoge importtarieven aan China op te leggen. Een en ander nog altijd tegen wil van het internationaal opererende Amerikaanse bedrijfsleven in. President Jair Bolsonaro van Brazilië, één van Trumps geestverwanten in de wereld, begrijpt tenminste dat je als president moet letten op je exportpositie als je zakelijk verstandig bent. Dat schrijft The Conversation over zijn wil om toch iets aan de bosbranden in het Amazone-gebied te doen.

Een supermarkt met alleen schijf van vijf producten. Waarom zou dat niet kunnen? vraagt volksgezondheidsexpert Jaap Seidell. In hartje Londen opende een week geleden de eerste 'gezonde' supermarkt.

Check Ondertussen dat alweer verder is!
Dit artikel afdrukken