In een tijdsbestek van 30 jaar steeg het gemiddelde alcoholpercentage van rode wijnen wereldwijd van duidelijk onder de 14% tot ruim daarboven, schrijft The Financial Times. Kwam een gemiddelde Rioja in 1995 nog uit op 13,1%, in 2018 was dat 14,5%.

Inmiddels zijn er rode wijnen die tot 16,5% alcohol bereiken, nog sterker dan port (met verplichte minimale graad van 15%). Dat komt voor rond de Middellandse Zee. Maar ook elders zagen wijnen hun alcoholgehalte stijgen, zowel in de Bordeaux als in Californië. De oorzaak? Klimaatverandering, zegt Tom Gearing van wijninvesteerder Cult Wines. "Druiven maken meer suiker aan als het warmer is, en dat leidt tot hogere alcoholniveau's." Zo bleek een hittegolf in 2005 in Australië zich te vertalen in ongekend alcohol-zware wijnen in dat jaar.

Wijnhandelshuis Liv-ex analyseerde de alcoholpercentages van zo'n 17.000 wijnen over de afgelopen 30 jaar. Anthony Maxwell, directeur Liv-ex, ziet nog een andere trend in de hogere alcoholpercentages: het 'Parker-effect'. Wijncriticus Robert Parker ontwikkelde een 100-puntensysteem om wijnen te beoordelen. Een van de eerste jaren waarin hij Bordeauxwijnen onder de loep nam was 1985, een heet, droog en zonnig jaar. Dat leverde volle, rijpe wijnen op en legde de basis onder Parkers oordelen. Op zoek naar een hoge beoordeling, gingen vanaf dat moment wijnhuizen overal ter wereld voor zware, rijpe en robuuste wijnen.

Het alcoholpercentage van Bordeauxwijnen, die vóór 1900 van nature minder dan 10% alcohol bevatten, steeg tussen 1990 en 2010 met 1 procentpunt tot 14%. Wijnmakers gingen later (lees: rijper) oogsten, anders snoeien en zelfs 'chaptaliseren', suiker toevoegen om een hogere alcoholgraad te realiseren. Wijnhuizen in de nieuwe wereld - Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië - bleven niet achter.

Aan rijpheid zit een grens, net als aan de mode van de sterke wijnen. Nóg hogere alcoholniveau's resulteren in ongebalanceerde, als het ware topzware wijnen. Bovendien zijn consumenten niet meer zo dol op sterk alcoholische dranken vanuit gezondheidsoogpunt. Niet voor niets maken de alcoholvrije dranken een opmars door. Wijnmakers brengen daarom hun alcoholgehaltes weer omlaag door weer vroeger te oogsten en de vergisting bij lagere temperaturen te laten plaatsvinden. Zoals bij witte wijnen. Die zijn van huis uit al minder alcoholisch.

alcoholpercentages rode wijnen FT


Fotocredits: Screenshot, The Financial Times
  • Deel
Druk af