De schrijver berekent dat het voorkomen van dit uvd-afval ongeveer neer komt op een kwart minder auto’s op de weg, waar het klimaatbelasting betreft. Want al dat gedumpte voedsel ligt te ruften op afvalhopen en methaan te produceren.
Te goedkoop eten betekent al snel teveel kopen
Waarom koopt de mens teveel eten? Het is goedkoop, het ligt voor het grijpen en we plannen de maaltijden niet echt. In Engeland ging in de jaren vijftig van de vorige eeuw een kwart van het gezinsbudget op aan voedsel, nu is dat nog maar tien procent. Met de economische crisis gaan de prijzen van het voedsel weer omhoog, zodat er een gezonde impuls is om beter in te kopen en geen kliekjes weg te gooien en geen overbodige producten in huis te halen.
Dat is iets wat ook wij ons aan kunnen trekken. En inspiratie te putten bij de prachtige website Love Food Hate Waste. Daar krijg je tips hoe je je afvalberg kunt verminderen, bijvoorbeeld door van één ingrediënt twee maaltijden te koken, recepten voor restjes en kliekjes en informatie hoe je voedsel het beste kunt bewaren voor gebruik op langere termijn. Een goed voornemen voor 2010. www.lovefoodhatewaste.com).
Alvast een tip die ik van een oude buurvrouw uit het dorp kreeg: Koop een hele bloemkool met blad en stronk. Eet de bloemkool en maak van de stronk, het blad en de restjes een heerlijke soep. Ja, de bladeren zijn ook eetbaar en gekookt en gepureerd een uitstekende basis voor de soep.Het hele artikel in the Times vind je hier: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article6954189.ece
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En talloze 'Volksküchen' in Berlijn en elders in Duitsland.
Ja, restjesrestaurant Rest in Wageningen. Klik hier.
Dat mensen thuis voedsel weggooien heeft veel te maken met onderwaardering van het product.
Dit komt natuurlijk door de relatief lage prijs en de overvloed die beschikbaar is.
Exclusieve, dure producten zullen niet snel in de afvalbak belanden.
Wat betreft het weggooien van producten door supermarkten. Is het geen optie om als grote supermarkt er een restaurant aan vast te knopen, waar een creatieve kok met producten die hun einddatum naderen iets leuks kan doen.
Moet tegen scherpe prijzen mogelijk zijn.
Anders gaan die producten tegen kortingsprijzen weg of in de afvalcontainer.
Of wordt dit concept al toegepast?
@Lizette: Ik ben nog geen cijfers tegen gekomen die de huis markt en de zakelijke markt scheid misschien dat ik daar vanavond nog even achter aan kan gaan. Maar goed mijn punt is de verspilde energie in dit soort feel good ideeën als Love Food, ik denk niet dat daarmee een gedragsverandering kan gehaald worden. Refsgaard, Magnussen spreken over significante verschillen na een discussie tussen de auteurs en een doelgroep. Daarmee wordt dus aangetoond dat intensieve discussies bijdragen aan een beter gedrag. Maar is dat makkelijk te realiseren? En is het een onderdeel voor de overheid? Mij lijkt het meer iets voor een NGO. De overheid hoort zich meer met andere storende factoren als haar eigen beleid bezig te houden. Zoals subsidies die zorgen voor te goedkope producten. Wetgeving die minder de Europese grenzen beschermd enzo on.
@Bart: supermarktverspilling-overproductie-kliekjes, allemaal één instelling/houding. De één absoluut meer dan de ander, maar als er relatieve cijfers zouden bestaan zou ik die best interessant vinden. Of heb ik daar even overheen gelezen?