De mate waarin synthetische kleurstoffen fluoresceren, geven een indicatie van de kwaliteit van het product waarin ze gebruikt worden.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten ontdekten dat de kleurstof ‘Sunset Yellow’ alleen fluoresceert in een viskeuze vloeistof. Toen ze dat wisten, onderzocht het team ook andere kleurstoffen waaronder ‘Tartrazine’, ‘Fast Green’ en ‘Allura Red’ die ook allemaal deze eigenschap bleken te hebben. De fluorescerende intensiteit van Allura Red bleek meer dan 10 keer zo hoog in een oplossing met de viscositeit van glycerol dan in water.

Viscositeit - de stroperigheid - van een product is een goede indicator van kwaliteit. Tijdens het bewaren kan een product ongewenst zowel stroperiger als minder stroperig worden. De mate waarin dat gebeurt, is dan ook een kwaliteitsmaat. Daarom kan het bepalen van de viscositeit aan de hand van fluorescentie traditionele viscositeitsmetingen eenvoudig vervangen. Traditionele metingen kosten relatief veel tijd terwijl de fluorescentie in slechts een paar seconden bepaald is. Ook kun je de fluorescentie gewoon door een verpakking heen bepalen, terwijl voor traditionele metingen een monster nodig is.

Aangezien de techniek gebruik maakt van kleurstoffen, kan het meten van fluorescentie niet overal gebruikt worden voor alle voedingsproducten. Toch is de ontdekking een stap richting een eenvoudige manier om de kwaliteit van producten te bepalen. Onderzoeker Richard Ludescher verwacht dat er in de toekomst een techniek zal komen die gebruik maakt van moleculen in voedsel, bijvoorbeeld kleurstoffen, smaakstoffen of vitamines, om de kwaliteit te monitoren. Volgens hem zijn er veel moleculen die van nature in voedselproducten voorkomen, gevoelig voor fysieke of chemische veranderingen in voedsel zodat dit mogelijk moet zijn. De volgende stap is daarom wat hem betreft het bouwen van een database met zulke stoffen.

Een pikant detail: Sunset Yellow, Tartrazine en Allura Red maken deel uit van de zogeheten Southampton Six-groep van kleurstoffen. Ze liggen onder vuur omdat ze kinderen hyperactief zouden maken.
Dit artikel afdrukken