Will Jansen, hoofdredacteur Bouillon is een liefhebber van spookverhalen over voedsel. Hij vertelt in gezelschap en in stukjes graag hoe erg je dood gaat aan alles wat de voedingsindustrie aan stoffen gebruikt. Vertaalde een angstaanjagend boekje over E-nummers uit het Frans, neemt klakkeloos voor waar aan wat er in staat en is wars van gefundeerde Nederlandse kritiek op de inhoud van zijn E-nummer boekje dat hij zelf verkoopt.
In Bouillon bespreekt hij nu een boekje van een Nederlands echtpaar over de gevaren die we lopen met alle mogelijke elektrische apparatuur. En ja hoor, van de magnetron krijg je kanker. Ik ken het boekje. Het staat vol humbug, bewijs uit het ongerijmde en falikant foute informatie. Will Jansen is er dolenthousiast over.

Maar kijk nou, in zijn bespreking haalt hij mij er bij:
'Bovendien heeft Wouter Klootwijk in een onderzoek als eens vastgesteld dat er van de voedingswaarde van het in de magnetron opgewarmde eten maar zes tot tien procent overblijft, terwijl bij het stomen van eten meer dan zeventig procent tot ons komt.'
Het gekke: ik botste vijf dagen geleden nog tegen hem op in Amsterdam. Hij groette, maar vroeg niet even hoe waar het ook weer was van mijn onderzoek. Of hoe onwaar.

Ik deed nooit onderzoek naar de voedingswaarde van voedsel uit de magnetron, zou het niet kunnen, zou niet weten hoe dat moet, daarvoor zijn journalisten zelf niet geëquipeerd.

Will Jansen jokt een brokje.

Dit artikel afdrukken