In de Ondertussen van woensdag 30 oktober vallen mij deze berichten op:

- Jumbo komt met ‘kletskassa’s’. Speciale kassa’s met tijd voor een praatje voor mensen zonder haast en die behoefte hebben aan dat extra contactmoment. Sinds juli testte de supermarktketen de kletskassa uit in Vlijmen. Met succes. Aan Distrifood bevestigt het bedrijf de kletskassa’s in 30 tot 40 winkels te zullen installeren. De locaties van de kassa’s zijn afhankelijk van de lokale behoeften en wensen, aldus Jumbo. “Hierin maken we ook gebruik van de informatie en cijfers van de nationale coalitie tegen eenzaamheid.” Albert Heijn introduceerde vorig jaar een soortgelijke kassa, ‘de rustig aan kassa’.

- Terwijl landelijk de BMI bij kinderen toeneemt, staat in Landgraaf een basisschool waar die afneemt. De school - De Schatgraver - noemt zich ‘Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Vier jaar geleden werden eten, bewegen en lessen over gezond leven de speerpunten, schrijft de NRC. Leerlingen lunchen er nu al vier jaar gezond. Dat was wennen, “maar nu vind ik het lekker”, laat een van de leerlingen optekenen. Met een stevige aanpak als die van basisschool De Schatgraver wil het programma Trendbreuk Zuid-Limburg de hele jeugdige generatie bereiken. Zuid-Limburg wil namelijk graag zijn achterstand in de gezondheidsstatistieken verkleinen. Ondertussen wacht de directeur De Schatgraver op duidelijkheid over de financiering van de voortzetting van het programma.

- Een internationaal team van ruim 140 wetenschappers bracht de wereldwijde diversiteit van regenwormen in kaart. Dat deden ze door gegevens over de diversiteit aan wormen op meer dan 7.000 plaatsen in 56 landen samen te voegen. Klimaat blijkt bepalend voor waar welke wormen wonen. “De studie laat zien dat niet zozeer bodemeigenschappen zoals zuurtegraad of voedingsstoffen de wereldwijde verspreiding van regenwormen bepalen, maar klimaateigenschappen zoals neerslag en temperatuur”, zegt onderzoeker Franciska de Vries (Universiteit van Amsterdam) in gesprek met wetenschapsblad EOS. Volgens de onderzoekers impliceert dit dat de klimaatverandering een ingrijpende impact op het wormenleven van menige bodem kan hebben.

Met 70 kiepwagens gestort zand veranderde het Malieveld vandaag in een bouwplaats volgens de NRC. De bouwers demonstreerden rustiger dan de boeren (Boerderij) en moesten het doen met piepkleine toezeggingen van het kabinet (Nu.nl). Met elke graad dat de wereld warmer wordt, neemt het aantal mensen met ondervoeding met 2,5% toe (ScienceDaily). In 2018 exporteerde Nederland voor €2,1 miljard aan babymelkpoeder naar het buitenland. Daarvan ging €403 miljoen naar het nu door protesten geteisterde Hongkong en €1,2 miljard naar China (Boerderij). Vanaf vrijdag raadt het RIVM het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden af; er komt een zogenoemd 'stookalert' (AD). Werk je in een kantoortuin? Grote kans dat je dan langer ziek bent als het je overkomt (NRC).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken