Dat 'ogen groter zijn dan de maag' wisten we al, maar nu is ook aangetoond dat een grote kom die ogen nog groter maakt, vooral bij kinderen. Onderzoek wijst uit dat wanneer kinderen zelf mogen aangeven hoeveel ontbijtgranen en melk ze in hun kom willen, ze bij een grote kom maar liefst 87% meer laten opscheppen. Bij dit eerste onderzoek, met kleuters, werd er niet gekeken hoeveel de kinderen daadwerkelijk van die opgeschepte portie opaten.

In een vervolgonderzoek gebeurde dat wel: 6-10 jarige kinderen kregen weer zoveel als ze wilden opgeschept in grote dan wel kleine kommen. Daarna werd gemeten hoeveel ze daarvan opaten. Bij de grote kommen lieten de kinderen 69% meer opscheppen, maar ze aten ook 52% meer dan in het geval van kleine kommen. Ook bleef er bij de grote kommen 14% meer over (om weggegooid te worden) dan bij de kleine kommen.

De onderzoekers pleiten daarom voor serviesgoed in kindermaten, als een simpele manier om er voor te zorgen dat kinderen niet teveel opscheppen en ook niet overeten. Het onderzoek is verschenen in Journal of Pediatrics.
Dit artikel afdrukken