Een onderzoeksgroep van de Sun Yat-Sen universiteit in Guangzhou, China heeft een verband kunnen aantonen tussen een voedingspatroon met weinig koolhydraten en de meest voorkomende vorm van hartritmestoornis, boezemfibrilleren. Daarbij trekt de boezem van het hart onregelmatig samen. Daarover bericht Eurekalert.

De gegevens van 14.000 personen zijn ontleend aan de Amerikaanse studie Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). De uitkomsten laten een relatie zien, maar geen oorzakelijk verband.

Mogelijke oorzaken zijn een laag gebruik van fruit, groente en granen in de hoogste risicogroep. Die producten beschermen tegen inflammatie, een van de mogelijke oorzaken van hartklachten zoals boezemfibrillatie. Een andere mogelijkheid is dat een dieet dat laag is in koolhydraten veel vetten en eiwitten bevat. Dat veroorzaakt meer oxidatieve stress, wat ook met hartziekten in verband wordt gebracht.

De resultaten werden bekend gemaakt op het American College of Cardiology's 68th Annual Scientific Session, een jaarlijks congres voor hartspecialisten.

Een onderzoek dat door Griekse cardiologen werd gepresenteerd, benadrukt het belang van kleine aanpassingen in de leefstijl, zoals minder langdurig zitten (voor de tv) en het dagelijks nuttigen van een voedzaam ontbijt. Dat laatste wordt in verband gebracht met minder stijve slagaderwanden op latere leeftijd.
EurekAlert - Low-carb diet tied to common heart rhythm disorder
Reageer
  • Deel
Druk af