De Stokâlde Fryske heeft tijdens de World Cheese Awards in het Italiaanse Bergamo de hoofdprijs in de wacht gesleept. De kaas kreeg de SUPER GOLD toegekend. Er was nog meer succes voor de kaas van De Fryske: de Âlde Fryske verwierf een bronzen medaille. Beide kazen vallen in de categorie Goudse kazen ouder dan 1 jaar.

"Het is uniek dat we als zeer klein kaasmerk in deze wedstrijd gewonnen hebben van de grote merken van Nederland," zegt Catharinus Wierda, ondernemer van De Fryske. "En dan ook nog als kaas met een duurzame en 'natuurinclusieve' missie." De kazen van het Friese merk worden gemaakt van niet afgeroomde melk van boeren die veel rekening houden met weidevogels, biodiversiteit en landschap. In het rantsoen zit veel gras, waardoor er meer zachte melkvetten ontstaan, vertelt een trotse Wierda.

De Stokâlde Fryske is een extra oude kaas met een rijping van 2 jaar. De kaas is nog maar een jaar op de markt. Wierda: "we waren vorig jaar benieuwd hoe onze kaas zich zou doorontwikkelen, ook als deze ouder wordt. We waren toen al verrast door de romige én krachtige smaak met veel kristalvorming."

Wil je de Stokâlde Fryske proeven? De kaas is - met zijn jongere soortgenoten de Jonge Fryske, Belegere Fryske en Âlde Fryske - onder meer verkrijgbaar op de website en, via bestelling, leverbaar door vrijwel alle winkeliers in Nederland.

Volgens Wierda liggen er op dit moment nog zo'n 1.000 supergouden stokoude Fryske op de plank. De kaas wordt gemaakt in de kaasmakerij van coöperatie Rouveen in Rouveen.
Dit artikel afdrukken