Kalverfraude bij veel minder boeren pic.twitter.com/9skqVo7B8R
— NOS Teletekst (@Teletekst) October 3, 2018
Slechts 75 van de 2100 boeren die door het ministerie van LNV op slot werden gezet, blijken daadwerkelijk schuldig aan de fraude met 'tweeling' kalveren. Boeren die onterecht schade hebben geleden kunnen die claimen. 1.439 bedrijven kregen een boete opgelegd van in totaal €2,7 miljoen wegens administratieve fouten, zoals het registreren van een koe die al heeft gekalft als vaars (een volwassen dier dat nog geen melk geeft). 337 bedrijven bleek geen enkele misstap te hebben begaan. De meerlingenpiek die het vermoeden van fraude op gang bracht, "zit weer onder het normale niveau van 5 procent per maand" noteert de Leeuwarder Courant fijntjes.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Frans Aarts,
Goede reactie, het punt zal zijn de bewijslast vanwege opzettelijke fraude. Als de boer toegeeft of een aparte administratie blijkt te hebben heb je een zaak anders zal de overheid moeten bewijzen lijkt mij.
Frans Aarts het is makkelijk praten als je die formulieren nooit hoeft in te vullen, maar ja Schouten beweerde ook dat de ammoniakdata echt kwijt was, die er later toch opdook, wie weet hoeveel informatie er Den Haag en Wageningen ligt wat boeren niet mogen weten omdat het de politiek en de WUR niet goed uit komt.
Overigens hanteert de overheid een dubbele standaard als het gaat om liegen, want de overheid is niet vies van liegen tegen hun bevolking maar als de burger liegt tegen de overheid is het fraude.
Vreemde conclusie. Van 75 bedrijven kan fraude bewezen worden. Die worden bestraft. Van de 2000 bedrijven die een te kleine veestapel administreerden (lees brief minister) kon dat blijkbaar niet. Die krijgen een naheffing, van gemiddeld zo'n 2.000 euro. Als fraude niet bewezen kan worden betekent dit niet dat er geen fraude was. De minister veronderstelt administatieve slordigheid, toevallig in het voordeel van de slordigaard. Voor een dergelijk financieel voordeel wil ik wel slordig zijn. Merkwaardig is dat burgers, die vergeten (neven)inkomsten op te geven, direct een naheffing + boete krijgen. Slordigheid in eigen voordeel wordt beboet. Wie beargumenteert mij het verschil in behandeling?