Nee hoor niet over Yakult, want dat blijkt het nou juist prima te doen. En ook niet over Actimel. Maar over hoe we die twee hier behandelden. Gisteravond ontving ik een mail waarin de schrijver op dramatische toon beweerde dat vele lezers en 'de markt' zich ernstig gestoord hadden aan de ongenuanceerde stellingnames van foodlog.nl over probiotica. Ze zouden vooral getuigen van 'zo weinig kennis.' En nu, zo ging de teleurgestelde lezer verder, nu geloofden hij en De Markt niet meer in KijkofhetKlopt, want wat gingen we schandalig met Danone's Actimel en probiotica om.

Om u niet de pandemie van reacties en stukjes weer opnieuw door te hoeven laten worstelen, de punten op een rij:

1. Ik beweerde dat Yakult werkt, want biggen aan de dun worden er beter van. Niet eentje, maar een hele stal. Als dat geen bewijs is, dan weet ik het niet meer.
2. Foodwatch had Danone met een Gouden Windei bij het oud vuil gezet (teveel suiker, geen bewezen werking); wij vroegen het bedrijf gewoon te laten zien hoe het echt zit met het product
3. Dat vond Danone niet nodig. Gek, want er is - dat laten de biggen die het onder supervisie van dierenartsen op Yakult goed doen zien - niks te verbergen: probiotica doen wat
4. Daar staken we de draak mee, want het was zo'n beetje een commerciële kans voor open doel. Als je die als bedrijf niet inschiet, dan wisten we het niet meer.
5. Daarom zeiden we dat we Yakult zouden vragen informatie ter beschikking te stellen van KijkofhetKlopt
6. Een lezer met medische verstand van zaken gaf in de draad aan dat darmflora uiterst serieus moet worden genomen en beval vooral aanpakken op basis van faeces aan
7. In de draad kwam naar voren dat Yakult en Danone geen testresultaten laten zien tegen gewone yoghurt terwijl die mogelijk even goed werken en geen suiker bevatDe lezer, iemand met een duidelijke voorkeur voor probiotica (net als ondergetekende, maar die weet nog steeds of hij het wel mag geloven), meende een stukje tegen probiotica te lezen. Er stond een stukje met 1 simpele vraag: maak ons duidelijk hoe het zit en of het werkt want er is nu genoeg gedonder geweest over die producten.
Nee, we pretendeerden vooral geen kennis te hebben. Daar vroegen we nou juist om omdat we moeten mogen weten wat we kopen.

Yakult hebben we nog niet gebeld. Gelukkig kwam hier gistermiddag Pieter Pekelharing - fabrikant van probiotische 'goede beestjes' - langs die wel degelijk bereid is om uit te leggen wat voor probiotica er zijn, wat ze doen, in welke gevallen en hoe ze gemaakt worden. Dorstig naar kennis en feiten, gaan we dolgraag op zijn uitnodiging in. Waar informeren omslaat in het prijs moeten geven van bedrijfsgeheimen (ieder heeft recht op zijn bron van inkomen) is iets dat we vanzelf gaan ontdekken.

Lezers die zich zo vreselijk stoorden, vertel ons in het openbaar wat we zo fout deden.
Over de biggen zeiden we niet dat ze aan de dun, maar, heel grof, dat ze 'aan de schijt' waren. En we hadden het niet over faeces, maar heel ordinair over poep en poeptransplantatie. OK, die incasseren we. Maar nou de rest.
Dit artikel afdrukken