Na de recente redactionele uitglijder over dierhouderij van de NRC, afgelopen weekend een culinair voorbeeld van misinformatie in de Volkskrant. Volgens Loethe Olthuis moet je buitenkip hebben. Die heeft geen antibiotica nodig. Prachtig, maar je zit meteen in een ander probleem. Buitenbeesten verspreiden ziekte. Weet die lieve Loethe veel. Zij denkt dat kippen antibiotica hebben en geiten Q-koorts.
Vergeet het. Los je het ene probleem op, dan haal je het andere binnen. Alle beesten naar buiten, en dan krijg je, naast ziektes waarvan we de namen nog niet kennen, nog meer Q-koorts. Naast het schaap, de koe, het paard, het oerrund en zelfs het vrolijke biologische buitenkalf, hebben inmiddels ook uw hond en kat het.
Er is maar één oplossing: hier en daar een hobbydier in een weitje, maar wel ver uit elkaar. Voor zelf-slacht waarschijnlijk, want commerciële veehouderij wordt door het aantal mensen dat er ziek van kan worden echt onmogelijk.
Loethe heeft een vrolijke oplossing: "Nóg beter voor het milieu: gewoon wat minder kip (of andere vlees) eten." Zij denkt ze haar lezers met 'gewoon een hapje minder' lekker naar bed kan sturen en snurkt er zelf ook heerlijk op. Alles kan gewoon doorgaan zoals het was, alleen een beetje minder en dat mocht toch al wel. 'Less is more', die had ze ook al eens ergens gehoord.
De directeur van de Wageningse beestenwetenschappers, Dr. Martin Scholten, schreef pas een mooi stukje: "Een zorgvuldige intensieve veehouderij is geen utopie." Zou zo'n tekstje nou echt te moeilijk zijn voor culinaire 'journalisten'?
Al doet het vast even pijn, wij van foodlog.nl hopen in ieder geval dat ze nu weer wakker zijn. Geen flauwekul meer graag. Gewoon eerst even lezen en rondbellen voor je iets moet schrijven over een onderwerp waar je de ballen verstand van hebt. Zo doen je collega's van andere afdelingen dat ook.
Voor deze azijnpissende redactie het vergeet: complimenten voor Trouw! Dat publiceerde het stuk van Van Krimpen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zelf nadenken, Joy. Checken, vragen stellen, gaan kijken hoe het zit. En inderdaad: niets zomaar geloven. Maar vooral: niet na-ouwehoeren zonder dat je weet waar het over gaat.
Maar wat moeten de culinaire schrijvers (en journalisten in het algemeen) dan? Het stuk van Van Scholten klakkeloos overnemen? Nee toch?
Het is zoals zo vaak bij de Wageningen UR flink gekleurd. Een kern van waarheid, zeker. Maar verpakt in meningen en politiek. Geen wetenschap.
Kan je een kip met snot niet opeten?
Dramatisch dus. Want niet alleen culinaire schrijvers die nu journalistiek moeten berichten, maar zelfs redacties van goede kranten denken dat het precies omgekeerd is: buiten is alles beter en professionele houderij-vormen zijn per definitie fout.
Alsof ook wij het gelukkigst zijn in een berenvel buiten.
Leuk stukje van Martin Scholten.
Deze zinsnede maakt op mij indruk:
"We mogen ook niet vergeten dat dierziekten als zodanig niets te maken hebben met de intensivering van de veehouderij. De effecten zijn wel beter merk- en zichtbaar wat komt door de moderne communicatie en compactere samenleving. In vergelijking met vroeger zijn er nu aantoonbaar minder dierziektes"
Dat laatste neem ik zonder meer aan.
En herinner me maar al te goed, dat vroeger zeker de gewone thuiskweek van buitenkip kwetsbaar was. Dan hadden ze weer het 'snot' en dan weer wat anders. Antibiotica was er niet. De oplossing was: allemaal de put in; het hok schoonmaken en ontsmetten met 'carboleum' en/of witten en na een jaar had je weer gedonder.