De Europese koepelorganisatie van pluimveeslachterijen a.v.e.c. bepleit in zijn jaarverslag betere voorlichting over de herkomst van kippenvlees aan consumenten, schrijft Vilt. Een kwart van de in Europa geconsumeerde kipfilet komt uit het buitenland. Op de verpakking zou het land van herkomst moeten staan, tenzij het een EU land is. De kippenslachters kijken niet alleen naar het consumentenbelang. Zij vrezen de concurrentie van landen als Brazilië, Thailand en Oekraïne, waar de eisen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieubescherming minder streng zijn dan in Europa. Dat maakt die producten goedkoop en volgens a.v.e.c. mogelijk onveilig. De organisatie wijst op het Braziliaanse schandaal met rottend vlees; een herkomstvermelding zou consumenten waarschuwen voor dergelijke gevaren. Dat het gevaar niet alleen van buiten de EU komt, blijkt vandaag uit het aan het licht gekomen kippenvleesschandaal in Groot-Brittannië.
Foodlog
Reageer
  • Deel
Druk af