Zojuist werd bekend dat een derde geval van hoog-pathogene Vogelgriep is geconstateerd. Het gaat om een boerderij zonder vrije uitloop in Kamperveen. In de directe omgeving worden nog twee bedrijven geruimd. Details zijn nog niet bekend.

De geruchten circuleerden vanmorgen reeds op twitter en zijn zojuist bevestigd door Nieuwe Oogst, de nieuwssite van LTO Nederland. De NRC meldt dat in de omgeving van Kamperveen 34 belendende kippenbedrijven zijn afgesloten.

In haar brief aan de Tweede Kamer over de besmetting met het griepvirus H5N8 in Hekendorp schreef staatssecretaris Dijksma dat kippenhouders er goed voor moeten zorgen dat er geen besmettingen van buiten mee de stal in kunnen komen door alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. In die zin klinkt kritiek door: zijn ze wel voldoende zorgvuldig?

Stal als operatiekamer
Ook boerenkoepel LTO spreekt zich vandaag in soortgelijke bewoordingen uit. De boer moet er echt voor zorgen dat er geen vogelpoepje van zijn erf binnen kan komen door zorgvuldig van kleding en schoeisel te wisselen als hij zijn stal binnengaat. Wat in de operatiekamer van een ziekenhuis moet, moet ook in een stal in geval van gulzig op de loer liggende vogelgriep. Dat zegt LTO Pluimveevoorzitter Eric Hubers met zoveel woorden op BNR.

Voor de toch al aangeslagen boeren komt Kamperveen als een harde klap.

Fotocredits: Nieuwe Oogst
Dit artikel afdrukken