400% grotere groei
De kippen kregen allemaal hetzelfde te eten. Op die manier konden de onderzoekers vaststellen wat de genetische verschillen tussen de rassen zijn, zonder dat er andere factoren meespeelden zoals voerverschillen of antibiotica. Ze werden 56 dagen oud en tussentijds gemeten, gewogen en gefotografeerd. Ook werden groeiratio, voedselinname, voerconversie en energieverbruik vastgelegd.
Tussen 1957 en 2005 nam de vleeskuikengroei toe met meer dan 400%, terwijl de voerconversieratio per dier slechts met 50% afnam. Daarmee kan gezegd worden dat de beoogde gunstige effecten van genetische selectie om tot zwaardere, commercieel aantrekkelijke kippen te komen, ruimschoots gerealiseerd zijn.
Resultaten volgens Vox
Vox vat de resultaten van 50 jaar kippenverbetering als volgt samen:
1. De kip van vandaag is vier keer zo groot als die kip van 50 jaar geleden - op hetzelfde voer.
2. De kip van vandaag heeft een veel efficiëntere voerconversie. Die gaat met name in de borstfilets zitten.
3. Moderne kippen hebben wel wat extra gezondheidsproblemen, ofwel veroorzaakt door onbedoelde genetische effecten, of doordat de kippen ander gedrag zijn gaan vertonen en extra gewicht mee moeten torsen.
4. Grotere kippen hebben er ook aan bijgedragen dat we meer kip zijn gaan eten; daardoor wordt de winst weer deels ongedaan gemaakt. Kip is goedkoper geworden en toegankelijker geworden. In 2013 aten de Amerikanen meer dan 37,6 kilo per hoofd van de bevolking.
Het onderzoek is gepubliceerd in Poultry Science.
Fotocredits: foto uit genoemd rapport, uitsnede, via Vox.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ frank: als je weet dat een slachtkuiken nu een conversie heeft van 1.65, betekent dat dus eentje van 3.30 kg/ kg vlees in de jaren 1950 (of 2.47??) In de jaren dat ik studeerde was het al 2.1 geworden. het voer jaren 50 was natuurlijk nog lang niet zo gebalanceerd als dat het nu is (meer granen toen? vismeel?), en werd ook nog deels gebruikt voor een gezond botten, spier en immuniteitsstelsel, want de dieren werden nog niet zoals nu in gecontroleerde, afgeschermde stallen gehouden. dat ze de dieren nu opfokten met het voer van nu is onvermijdelijk misschien, maar eigenlijk een proeffout. en ook vraag ik me af hoe ze die hybrides van vroeger nagemaakt hebben, de uitgangslijnen toen gangbaar voor de fokkerij zijn er uiteraard allang niet meer( al zegt de abstract van wel). En die fiere zwarte haan (La Fleche? Ancona?)boven het artikel, met schitterende kam en kopversierselen? hoe durven ze!, a far cry from the reality we live with! alles mag maar zo in de wetenschap, lijkt het wel. Raskippen van vroeger blijven dus nog wel nodig, voor het verhullende en aandacht afleidende plaatje!
een commercieel aantrekkelijke kip, dat zeker, zeer efficient, veel meer voor veel minder, maar geldt hier ook het zero sum principe? wat me opvalt is dat de poten steeds krommer worden, door al dat zware borstfiletvlees natuurlijk. Bij de kennismakingsdagen vd WUR tijdje geleden werden fotos van deze kuikens (geen kippenras, ijsbrand, maar een hybride-merk-produkt) op last van een p.r. dame verwijderd, het imago van de WUR moest niet al voor de werving van studenten een deuk oplopen, daar kunnen ze dan later bij de keuze van de studierichting zootechniek altijd nog in een geleidelijk gewenningsproces aan onderworpen worden.(bij overlezing van ijsbrand #2, is dit misschien ironisch bedoeld toch?)
Dit zijn mooie ontwikkelingen. Zo te zien is de kip in die 67 jaar wel vier maal zwaarder geworden en de poten viermaal dikker. Men heeft gewoon een sterker ras voortgebracht. De term 'plofkip' vind ik in hoge mate misleidend. In de agro industrie kun je alles wel 'plof-' noemen. Overal zijn de opbrengsten door middel van rassen van dieren en gewassen optimalisatie drastisch toegenomen. Hier ontlenen wij onze welvaart aan.
Ik ben geen vertaler maar ik zie nergens staan dat de dieren slechts een 50% betere voerconversieratio hebben gekregen, ten eerste 50% is ontzettend veel en ten tweede staat er volgens mij dat de de dieren 3 keer zo efficient zijn geworden in het omzetten van voer in borst filets.