Het levensmiddelenbedrijf Just uit San Francisco produceert een nieuw soort kweekvlees: kipnuggets gemaakt van de cellen van kippenveren.
De kip smaakte gewoon naar kip, schrijft de BBC, die alvast mocht proeven. Alleen was de kip zelf nog in leven ergens op een boerderij ver van het laboratorium. De buitenkant van de nugget was knapperig en het vlees was smaakvol. De binnenkant was wel iets zachter dan die van de McDonald's of KFC.
De productie van de kipnugget duurt 2 dagen en vindt plaats in een bioreactor met behulp van een eiwit dat het vermenigvuldigen van de cellen bevordert. Dat eiwit zorgt ervoor dat het vlees zichzelf voedt terwijl het zich ontwikkelt en het geeft de nugget de gewenste structuur.
Josh Tetrick, directeur van Just, verwacht dat de kipnuggets tegen het eind van het jaar in een handjevol restaurants op het menu zullen staan.
BBC - Would you eat slaughter-free meat?
De kip smaakte gewoon naar kip, schrijft de BBC, die alvast mocht proeven. Alleen was de kip zelf nog in leven ergens op een boerderij ver van het laboratorium. De buitenkant van de nugget was knapperig en het vlees was smaakvol. De binnenkant was wel iets zachter dan die van de McDonald's of KFC.
De productie van de kipnugget duurt 2 dagen en vindt plaats in een bioreactor met behulp van een eiwit dat het vermenigvuldigen van de cellen bevordert. Dat eiwit zorgt ervoor dat het vlees zichzelf voedt terwijl het zich ontwikkelt en het geeft de nugget de gewenste structuur.
Josh Tetrick, directeur van Just, verwacht dat de kipnuggets tegen het eind van het jaar in een handjevol restaurants op het menu zullen staan.
Wat ik eigenlijk nog bijzonderder vind dan het feit dat de nugget van kippenveren wordt gemaakt, is dat het gebruikte groeimedium plantaardig is. De vertegenwoordiger van het bedrijf Just bevestigde dit.
Veel kweekvleesproducenten gebruiken kalfsserum als groeimedium, omdat het weinig antilichamen en veel groeifactoren bevat. Kalfsserum is bloed van ongeboren kalfjes. Het wordt (in een aantal slachthuizen) afgenomen van foetussen van daar geslachte koeien. De Franse dierenrechtenorganisatie L214 vroeg in 2016 aandacht voor de aandacht voor de slacht van drachtige koeien.
Het kweekvlees van Just is daarom alleen dus veel diervriendelijker.
Kipnuggets zijn nu van 'echt' vlees gemaakt al niet voedzaam, wat is dit dan voor nepperij?
Toch even een gedachte over het dierenwelzijn van 'de' kip zelf. Worden losliggende veren opgeraapt en gebruikt? Waarschijnlijk niet. Is daar 1 veer van geplukt? Waarschijnlijk niet. En hoe is dat plukken gebeurd?
Wel eens een dode kip geplukt? Ik wel. Zou ik een levende kip niet aan willen doen.
Fake nuggets ?
Het 'faken' van natuurlijk voedsel viert volgend jaar, volgens mij, zijn 150-jarig bestaan.
De uitvinder van kunstboter, Hippolyte Mège-Mouriès, versnipperde geen veren, maar uiers en mengde dat met rundvet en afgeroomde melk.
Met exact hetzelfde doel als nu voor meer dan 80% van alle voeding: 'een goed doch goedkoop substituut te ontwikkelen voor de arbeidersklasse..'.
Want daar haal je de grootste omzet. Dus ook de meeste winst door 'faken'.
Eigenlijk is dus Hippolyte ook de uitvinder van de moderne 'food marketing'.
Dat juist Nederlanders zijn concept verfijnden (de heren Jurgens en van den Bergh) in de jaren '70 van de 19e eeuw, hoeft ons niet te verwonderen.
En tot in deze eeuw is onze minister-president daar nog zo van onder de indruk, dat hij de fake voedingsindustrie wilde fêteren buiten parlement om, en unileverde de eigen burgers uit aan deze multinational…
Die gelukking het fatsoen (?) had te weigeren.
Hmm, "… een eiwit dat het vermenigvuldigen van de cellen bevordert …" Klinkt nogal kankerverwekkend. Al met al acht ik het wel mogelijk om redelijk 'structuurloos' spul zoals kipnuggets en hamburgers te maken door middel van 'vleeskweek'. Overtuigende biefstuk, karbonades of draadjesvlees zie ik nog niet snel gebeuren.