Foodlog belde vandaag met het LEI, supermarkt Jumbo, de koepel van kipverwerkers Nepluvi en het CBS over de cijfers van het CBS die volgens de pers zouden aantonen dat de boer € 0,89 cent per kilo kip krijgt, terwijl wij er in de winkel € 8,13 voor betalen.

Peter van Horne van het LEI, Nederlands grootste cijfermatige expert van de pluimveemarkt, liet vanuit Indonesië weten uiterst verbaasd te zijn dat de cijfers zijn gepubliceerd. "Het CBS heeft ze me vorige week voorgelegd. Ik heb hen gezegd dat ze een totaal verkeerde indruk geven en niet kloppen. Hebben ze ze toch gepubliceerd? Dat vind ik wel heel bijzonder. Van de consumentenprijs klopt namelijk niets."

Een statistische autoriteit onwaardig
Anne-Corine Vlaardingerbroek van Jumbo Supermarkten liet weten not amused te zijn. Vlaardingerbroek: "van het CBS mag worden verwacht dat het weet hoe je met cijfers moet omgaan. Het CBS heeft de prijs van een gangbaar levend kuiken, met veren, kop, poten en ingewanden erop en eraan, vergeleken met alle segmenten kip door elkaar. Daar komt bij dat van iedere kip slechts zo'n 30% in Nederland wordt opgegeten of wordt verwerkt in snacks, kant-en-klaar maaltijden en soepen. Dat heel bepalende deel van de prijs in vergelijking met die 89 cent is totaal afwezig in de analyses die het CBS presenteert. Dat is een statistische autoriteit onwaardig."

Van Nepluvi's directeur Peter Vesseur ontvingen we de volgende geschreven reactie:

De cijfers van het CBS veroorzaken, mede door de wijze van presenteren, een verkeerd beeld. Foutieve koppen in de krant (“kipfilet bijna tien keer over de kop”) maken er helemaal onzin van.

Het is geen bericht in de krant over de prijs van kipfilet waardoor je snapt dat een supermarkt heel eenvoudig met kip kan stunten, het lijkt er immers op dat er wel een enorm grote marge op zit. Nee, er worden grove fouten gemaakt. Zowel bij de presentatie van de informatie door het CBS als bij de interpretatie door de krant gaat het mis.

Als er daarna door een redactie van een krant ook nog een foute kop boven gezet wordt dan is de onzin compleet
Waar hebben we het over, welke prijzen worden hier gebruikt?
Kip af boerderij: hier is dat de prijs voor een standaard vleeskuiken per kilo levend gewicht (exclusief BTW) gebruikt.
Kipfilet: hier is een gemiddelde prijs voor kipfilet in een bepaald segment van de markt gebruikt (een mix van biologisch, scharrel etc.).
Dat zijn prijzen die je niet, en al helemaal niet zonder heel goede uitleg, naast elkaar moet zetten. Dat geeft een verkeerd beeld. Als er daarna door een redactie van een krant ook nog een foute kop boven gezet wordt dan is de onzin compleet.

Een prijs voor de meest duurzame kipfilet (dus afkomstig van gangbare vleeskuikens met de beste carbon footprint) van gemiddeld € 6,50 roept geen vraagtekens op, maar een prijs van € 8,17 voor gangbare kip wel. Daar zitten dan ook cijfers van luxere kipconcepten bij, die meer kosten. Bovendien spelen er andere zaken mee die van invloed zijn op het prijsniveau, waaronder de voorkeur van de Nederlandse consument voor kipfilet.

Door cijfers uit verschillende bronnen bij elkaar te plaatsen wordt er door het CBS een foutieve suggestie gewekt en dat is misleidend. Jammer, want een goede discussie over de prijsvorming, rekening houdend met alle kosten per schakel en de effecten van verschillende onderdelen van de totale markt, zou informatief kunnen zijn.

Wat gaat er nog meer fout in de berichtgeving? Dat is de krantenkop die wordt gebaseerd op de cijfers van het CBS, de suggestie dat kipfilet bijna tien keer over de kop gaat. Helaas brengen niet alle onderdelen van het kuiken evenveel op. Bijvoorbeeld veren en ingewanden brengen niet de filetprijs op en ook de prijs voor ander kippenvlees ligt lager dan de filetprijs. De filetprijs van biologische kip ligt, vooral ook door de kostprijsverschillen die gepaard gaan met deze productiewijze, aanzienlijk hoger. Dat er nogal wat kosten mee gepaard gaan om de kipfilet te verkrijgen van een kuiken dat geslacht moet worden wordt voor het gemak ook maar even vergeten. Het zijn geen appels, die na het plukken een aantal keer “over de kop” zouden kunnen gaan. Het zijn ook geen peren en de vergelijking die hier gemaakt wordt is fouter dan het vergelijken van appels en peren.


Deze kritiek is voor ons aanleiding om de cijfers nu nog eens goed te bekijken
In reactie op de stevige kritiek vertelde Cor Pierik van het CBS dat hij zich niet bewust was dat er contact is geweest met het LEI over de cijfers. Hij geeft toe dat de cijfers misschien "nog wat grofmazig" zijn en aanvankelijk ook zijn twijfels te hebben gehad bij de hoge filetprijs. Pierik: "De cijfers zijn zo goed mogelijk verwerkt. Voor het eerst hebben we nu inzicht in de prijzen van uitbeenderijen. We hebben die zo goed mogelijk verzameld en brengen de cijfers niet om in de pers te scoren maar om meer inzicht te bieden in de keten. Dat vinden we als CBS belangrijk voor het maatschappelijk debat. Deze kritiek is voor ons aanleiding om de cijfers nu nog eens goed te bekijken. Als daar aanleiding toe is, zullen we die zo snel mogelijk nuanceren en de resultaten daarvan naar buiten brengen. Wij nemen in ieder geval geen verantwoordelijkheid voor het tien keer over de kop gaan van de kipfilet. Dat is een onjuist beeld dat door de media is geschapen."

Fotocredits: CBS
Dit artikel afdrukken