Plaats van handeling: kasteel Groeneveld in Baarn. Helaas zitten we mutjevol, dus als je spontaan langskomt om mee te proeven moeten we je teleurstellen.
De kip op het plaatje proeven we in elk geval niet. Dit bevreemdende wezen is een echt bestaand dier dat werd ontwikkeld voor landen waar het dier verkoeling ondervindt door het ontbreken van veren, terwijl de energie die anders aan veren wordt verspild in vleesaanzet kan worden omgezet.
Ieder zijn meug. Maar bedenk wel, dat we kippen houden om ze op te eten. Als het dier verantwoord - we wagen ons maar even niet aan een definitie in dit korte bestek - kan worden gehouden, waarom dan niet?
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Robin, natuurlijk zijn er afspraken over hoe we dingen noemen. Ik wilde alleen maar zeggen dat je een stuk borstvlees niet met een stuk bil of lende moet vergelijken louter en alleen omdat ze allebei toevallig "filet" worden genoemd.
Ik kwam overigens geen filet proeven, maar kip. En was enigszins teleurgesteld dat de proeverij beperkt bleef tot het deel van het dier waar de smaak het verst te zoeken is. Soort van naar een muziekfestival komen en dan alleen Frans Bauer te horen krijgen. :-)
Ja, Gerrit Jan, het woord "filet" op zich betekent "zonder bot". Maar als ik een stuk varkensfilet bestel dan zou ik toch raar staan te kijken als de slager die uit een schouder snijdt. Jij niet?
Het ging er mij om dat al die stukken die wij in de volksmond filet noemen magere stukken vlees zijn waar culi's sowieso hun neus voor ophalen. Want ja, hoe magerder hoe minder smaak hoe meer kans op taai/droog. Maar als je er niet van houdt, dan moet je het niet eten. En niet beoordelen op iets wat het niet is. Maar goed, dat is dus mijn mening. Soort van musicals rencenseren als je alleen van opera houdt.
En waarschijnlijk dat het al sinds jaar en dag ontzettend populair is in Frankrijk. De meeste Fransen die ik ken, eten veel liever een <i>onglet</i> dan een <i>pavé de boeuf</i>. 't Is niet alleen de structuur. Dat stuk SMAAKT vooral ergens naar.
Is dat de reden dat longhaas ('taai' spiervlees dat vroeger in de runderpoulet verdween) in de mode is? Onder culi's dan.
'Ik snap het niet. Neem een biefstukje uit de supermarkt en de culisnobs klagen dat die te taai is en niet mals te krijgen. Neem een kipfiletje uit de supermarkt en ze klagen juist dat die te mals is. Te mals!? Ik zou toch denken dat een filet, naast smaakvol vooral mals moet zijn. Ongeacht van welk beest het komt.'
Van een kip of van een koe heet het allebei filet en dat betekent dus niets anders dan dat het vlees zonder bot is. Daar houdt de overeenkomst op. Runderfilet is afkomstig van de achtervoet waar je typisch mals vlees krijgt. Kipfilet is borstvlees. Als ik een stuk runderborst kreeg dat zo zuigflesklaar was als een paar van die kippenborsten die ik zaterdag proefde, zou ik dat erg raar vinden.
Maar ik weet het: van kauwen houden we niet meer zo in Nederland.