Op het ministerie zaten ze al een tijdje te wachten. Wat doen we als Thieme of een Wakker Dier aankomt met die 30 miljoen leghaantjes? Het zijn de gelukkigste bio-industriele dieren ter wereld, want ze worden niet gecastreerd, niet gekortwiekt en niet gesnavelknipt. Ze hoeven niet te leven op heel weinig ruimte zonder ooit daglicht te zien. Ze worden niet met GMO-soja gevoerd en ze worden niet levend aan de haak gehangen eer ze, al dan niet halal, geslacht worden.

Het zijn de bofkonten die het niet allemaal mee hoeven te maken. Maar Thieme is tegen.

Gisteravond barstte het feest los, bij Aart Zeeman in NCRV's Netwerk.

We hebben het over de broers van onze legkippen. Net als ieder dier, komen ook de dames legkip voor ongeveer de helft als mannetje ter wereld. Maar HIJ legt nou eenmaal geen eieren en krijgt - daar zit het probleem - nauwelijks vlees op zijn borst en botten. Zijn verre neven en nichten vleeskip zijn tegenwoordig in al minder dan 6 weken rijp voor de slacht. Een leghaan zou zelfs na 18 weken nog geen vlees op z'n borst hebben. Zijn soort is nl. zorgvuldig ontwikkeld om zoveel mogelijk eieren te kunnen leggen. De eigenschappen 'veel vlees', 'snel' en 'veel eieren' zijn niet in 1 soort kip in te bouwen. Om die reden zijn de vlees- en de legkip 2 totaal verschillende dieren geworden. Daarom zijn er vleeskippen voor de mensen en leghaantjes voor de katten, honden, slangen en andere carnivore dierentuinbeesten. Die moeten ook eten, vindt zelfs de PvdD. Gelukkig zijn er leghanen!

De consument weet het niet, want niemand vertelt het haar. De Kamer weet het ook niet en vindt dat de minister een dubbeldoelkip moet ontwikkelen. Leghaantjes, zo weet een Kamermeerderheid, worden niet geboren om te worden gedood. Raar, want ze eten wel kip. Kennelijk moet het dier tussen geboorte en slacht eerst van alles meemaken waar de Partij van de Dieren nou juist zo tegen is. Onbegrijpelijk, als je even doordenkt tenminste. Hoe idioot het ook is.

Een kip is een kip, denkt de consument. Maar nee, een legkip en een vleeskip verschillen minstens zoveel van elkaar als een schaap en een geit. Misschien wel zoveel als een aardbei en een framboos of als een konijn en een cavia.

Thieme wil nu een 'combinatiekip'. KK, dat allitereert. Officieel heet zo'n dier een dubbeldoelkip, dat allitereert ook, maar is niet zo mooi als de 'kombikip' die vanaf nu door de mediastrategen van WD en PvdD in de volksmond wordt gelegd om de volksgeest te doordrenken van die foute andere. Drie lettergrepen hebben effect, vier niet. Zo zeiden ze dat achter hun bureaux.

Maar nou die combikip. Is dat de oplossing? Nee, want hij en haar eieren worden niet een beetje duurder, maar heel veel. Het filmpje zegt twee keer. Voor het vlees durf ik wel te beweren dat het zomaar een keer of vier, misschien wel vijf keer duurder wordt. En zijn we er dan? Nee, want hij en zij moeten van Wakker Dier ook nog buiten en biologisch leven.In Wageningen hebben ze een andere oplossing bedacht. Pas wat mooie moderne gentech toe en zorg dat de haantjes heel hip transgeen een vuuurvliegjesgen ingebouwd krijgen. De meisjes blijven dan schoon. De jongetjes gloeien al in het ei en gooi je gauw weg voor ze in de broedmachine gaan. Zo doe je aan leghanenabortus. Daar is Thieme ook al tegen. Bovendien is het weggooien van eieren een onduurzame oplossing. Die vallen immers niet meer aan de slangen en andere dieren te slijten. Wie weet gaan die ook lichtgeven of andere rare dingen doen.

Ik bedacht een minder enge oplossing. Niet alleen trans- (soortvreemd, eng) maar ook cisgeen (soorteigen, minder eng) kun je aan kippen klooien. Dus ook zo dat ze alleen nog maar vrouwelijke eieren leggen. Maar ja, wie weet gaat heel Nederland dan straks kakelen, ook al zorgt het voor 30 miljoen minder hanenkuikens. Waar hebben we het eigenlijk over?
Vooruit, verdiep je eens wat verder in kip en ga even zoeken. Verbaas je over het aantal plofkippen dat we in Nederland houden en slachten. Ik zal het aantal even niet verraden, maar het gaat om een paar honderd miljoen. Die hebben dus 6 weken moeten zitten tot ze mochten. In die volle schuur waar Thieme zo tegen is.
Ook legkippen moeten dood. Ze gaan in de bouillon of de soep. Nooit met pensioen.

Kip wordt geboren om dood te worden gemaakt. Kip is een eiwitrijke bron van eten. Milieuvriendelijker dan de kaas die Thieme wel eet en waarvoor kalveren moeten worden geslacht. Er zijn 2 mogelijkheden:
- We verbieden het eten van kip en eieren en gaan over op vis(teelt, want dat is duurzaam) en insecten, de enige twee nog milieuvriendelijkere bronnen van dierlijk eiwit waar mensen behoefte aan hebben.
- We eten alleen nog ouderwetse dubbeldoelkippen voor het 4 tot 6 dubbele van de prijs. Andere kip wordt in Nederland verboden.

Daartussen zit helemaal niks, want het probleem is een feit net zoals een steen nou eenmaal een steen is. De consument houdt zijn hand op de knip en al zou je hem kunnen veranderen, kippen worden geboren om dood gemaakt te worden. Ze boffen als het eerder is dan later. Dit dierenleven is het diervriendelijkste dat er is. Deze dood is de mooiste die er is. Er is maar 1 MAAR. Ik vermoed toch dat onderzocht zou moeten worden of het niet diervriendelijker is ze bij het sexen direct in de shredder - ja, die werkt net als de papierversnipperaar die we ook zo noemen - te gooien. Voor zover ze zich van gevaar bewust zijn, zijn ze dood voor ze het merken en hoeven ze niet in overvolle kratten te wachten tot ze op de lopende band naar de vergasser mogen.

Dit artikel afdrukken