Afgelopen week was het rapport van de ACM nog niet uit. Nu blijkt dat het de lijnen volgt die we hier vorige week bespraken.

Het hoofdargument van de ACM luidt: het publiek ziet geen meerwaarde in de Kip van Morgen. Aan geen van de 4 redenen waarom collectieve afspraken mogen worden gemaakt die de mededinging omzeilen, kan worden voldaan. De Autoriteit wil best nog eens nadenken over het beest, maar dan moet het wel een dier zijn waar het publiek ook echt iets in ziet.

Daar zit iets in, zei ik ook vorige week al. Het WNF ziet immers de doorontwikkeling van de plofkip als heilzaam, terwijl Wakker Dier de Kip van Morgen als een flopkip in flauwekulsaus ziet. Ook op Foodlog kwam destijds een felle reactie tegen de AH-versie van de Kip van Morgen. Wat de Kip van Morgen zou kunnen zijn, is daarmee niet bepaald duidelijk.

Het rapport is hier na te lezen.

Dijksma teleurgesteld
Staatssecretaris Dijksma toon zich nadrukkelijk teleurgesteld In het oordeel en zegt: "Ik vind het jammer dat de ACM de Kip van Morgen in strijd acht met de mededingingsregels. Vooral nu de sector de handschoen oppakt en het dierenwelzijn wil verbeteren. Wat in elk geval moet gebeuren, is dat de verbetering van het welzijn van de kippen doorgang kan vinden. Samen met het bedrijfsleven wil ik zoeken naar alternatieven die wel mogelijk zijn."

Politiek en bedrijfsleven buitenspel
Zij wil nu dus met boeren, slachters, verwerkers en supers zoeken naar mogelijkheden om toch een Kip van Morgen op tafel te krijgen. Het probleem lijkt echter te zijn dat alleen consumenten daarover een uitspraak kunnen doen. De ACM plaatst bedrijfsleven, regering en politiek buitenspel. Het is aan de consument. Dat is een lastige, want hoe kun je als politiek nou tegen de democratie zijn?

Hier is zowel juridisch als moreel gezien naar mijn beste inschatting een forse impasse ontstaan.

Fotocredits: ACM
Dit artikel afdrukken