Twee jaar geleden kondigde McDonald's al aan te zullen stoppen met het gebruik van belangrijke antibiotica. Nu gaat het echt gebeuren, meldt Boerderij. De hamburgerketen gaat het gebruik van cruciale antibiotica zoals colistine bij zijn kipleveranciers uitbannen. Deze zogenoemde Highest Priority Critically Important Antimicrobials zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO cruciaal voor de menselijke gezondheid.
Bovenmatig gebruik ervan in de dierhouderij kan tot resistentie leiden, met alleen al in de VS jaarlijks 23.000 doden tot gevolg, schrijft The Independent. McDonald's gaat de cruciale antibiotica vanaf 2018 uit de hele keten verwijderen, te beginnen in de VS, Europa, Canada, Japan en Zuid-Korea. Uiterlijk in 2027 moet iedere McNugget in het bedrijf zonder die antibiotica geproduceerd zijn.
Boerderij - McDonald?s zweert cruciale antibiotica af
Bovenmatig gebruik ervan in de dierhouderij kan tot resistentie leiden, met alleen al in de VS jaarlijks 23.000 doden tot gevolg, schrijft The Independent. McDonald's gaat de cruciale antibiotica vanaf 2018 uit de hele keten verwijderen, te beginnen in de VS, Europa, Canada, Japan en Zuid-Korea. Uiterlijk in 2027 moet iedere McNugget in het bedrijf zonder die antibiotica geproduceerd zijn.
Bulle, ik heb t/m pagina 50 goed doorgelezen, maar kan die
98% humane resistentie-oorsprong #2 van je helaas nergens ontdekken....
Ik hoop voor jou dat je geen ongewenste souvenirs meekreeg uit India:-)
berucht om zijn antibioticamisbruik en gevaarlijk resistente beesten...
India dankt er de naamgeving van NDM aan.
Verder helemaal met je eens, dat er in principe geen antibiotica in vlees zit.
Beste Dick, de bron is dat cahier, lees vooral even blz 38 ev. Van Cherrypicking is m.i. Geen sprake: in het artikel zou je kunnen lezen dat kipvlees een belangrijke bron voor resistentie is en dat er in Nederlands vlees antibiotica voorkomen, die twee dingen wilde ik even nuanceren.
Youp van het Hek schreef enkele weken geleden nog in de nrc dat als hij antibiotica wilde hebben hij wel een stukje kipvlees nam: dat soort opmerkingen blijven enorm hangen en dat ergert me.
Lees het cahier maar, de beste bestrijding van multiresistentie in Nederland is reizigers ( lees vakantiegangers) vanuit vakantiebestemmingen rond de middellandse zee en azie niet meer in Nederland toelaten......
Het probleem is globaal en grotendeels humaan, vooralsnog maar een paar procent veterinair.
Het ontwikkelen van een beslismodel voor- en een zo correct mogelijke doding van zieke biggen is onderdeel van " goede en verantwoorde veehouderij": volg www.vkon.nl , daar houden we je op de hoogte van dit soort ontwikkelingen.
Beste Bulle,
Bedankt voor je linkje naar dat interessante themanummer.
Waar kan ik de bron voor die nuance onder 1) van je vinden?
(met alle respect: lijkt me overigens in dit kader even (ir)relevante cherrypicking als bijvoorbeeld vermelding van het blote feit dat 70% van alle nieuwe infecties zoönosen zijn:
oorspronkelijk afkomstig uit de dierenwereld: van koeiepokken t/m HIV)
Je ervaringen met antibioticareductie in de Indiaase melkveehouderij en het beste idee in varkensland lijken me bijzonder interessant, ook al klinkt dat "euthanasie bij varkens" wat minder.
Even wat nuance aanbrengen:
1. het is in Nederland bewezen dat van alle " humane" bacterien met resistentie minimaal 98% afkomstig is van humaan gebruik, niet van veterinaire oorsprong.
( Cahier Antibioticaresistentie van Biowetenschappen en Maatschappij, kwartaal 4 2015)
2. Er wordt geen vlees in Nederland geproduceerd waar nog restanten antibiotica in zitten.
Dat de USA niet van zijn besmettingen afkomen en zelfs eieren in de koelkast bewaard moeten worden is een typisch USA probleem: smerige productie en daarna proberen te ontsmetten. ( geen dammen of stormvloedkeringen bouwen, maar wel een uitgebreide reddingsactie organiseren, kwestie van benadering)
Deadline in tien jaar? Dat is nog eens ambitieus zeg.