De Bond deed onderzoek naar de viezigheid op uw kipfilet. De filets van Herman Kempers Kemperkip die door Bio+ onder eigen merk worden verkocht blijken het schoonst. Er zitten weinig ESBL-bacterieen (0,3/gram) op en geen campylobacters. Op de AH Puur & Eerlijke kippen met drie biologische sterren zitten meer ESBL-beestjes (1,3/gram) en er blijkt op een grote meerderheid van de monsters campylobacter te zitten. De kip wordt geleverd door grootslachter Plukon. Datzelfde bedrijf levert AH ook zijn scharrelkip met maar één ster. Daar wordt nagenoeg hetzelfde ras traaggroeiende kippen voor gebruikt als voor de Bio+kippen en de gewone bio's van PLUKON. Officieel mogen die dieren onder een afdakje buiten. In de praktijk zitten ze binnen omdat de buitenschuren veelal nog niet gereed zijn. Deze dieren hebben minder ESBL (0,8/gram) dan de biodieren van Plukon en minder campylobacters.
Hoe kan het kan dat biologische kip tegelijk slechter én beter is dan binnenkip? Daar kan maar 1 antwoord op zijn: het ligt niet aan biologisch.
Kwaliteit zit niet in een keurmerk, maar in mensen die met zorg voor hun dieren en hun klanten te werk gaan. Op Herman Kemper kunt u vertrouwen, ook onder het merk Bio+.
Enne .... stelt u zich voor dat het met het dierwelzijn bij Kemper ook nog eens beter gesteld is, wat is dan nog de waarde van een keurmerk?
Fotocredits: Kemperkip
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Drie biologische sterren op een puur en eerlijke kip? Eh... Skal werkt niet met sterren, dat doet het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. De puur en eerlijk kip heeft een beter leven gehad dan z'n scharrelzus, maar is niet biologisch, tenzij er het Eko-keurmerk op staat. Bio+ is wel Skal-gecertificeerd.
Wouter, interessant dat je dit naar voren brengt. In de jaren '90 importeerde ik compensated quarters van een (straatarme) cooperatie van veeboeren in Madagascar. Die compensated quarters (bevroren uitgebeende voor- en achtervoeten van runderen in natuurlijke verhouding) verkochten wij door aan Albert Heijn. Wij gingen er altijd van uit dat AH het keimagere rundvlees gebruikten voor de productie van hamburgers. Pas jaren later kwamen we er achter dat het ook gebruikt werd voor gekoeld gehakt. Toen wij vroegen waarom zij Afrikaans bevroren rundvlees prefereerden boven gekoeld rundvlees van Nederlandse melkkoeien (die ook keimager zijn) was het antwoord dat rundvlees van extensieve veeteelt een veel lagere TVC (aantal microorganismes) had en dat ook het bevroren transport en opslag de TVC laag hield. De consumentenorganisaties beweerden dat het ontdooide troep was en AH beweerde dat het een extra veilig product was. Terug naar de kip: als kipfilet (net als haring) bevroren wordt om het product veiliger te maken dan is daar niets op tegen, zelfs als de organoleptische kwaliteit in geringe mate veranderd. Maar als aanhangers van de verskretologie dan het product de grond inboren, kan ik mij voorstellen dat een bedrijf kiest voor een onveiliger gekoeld product. Mijn mening is dat we (producenten) ons niet moeten laten leiden door de emoties van consumenten.
Dick Floor, het begint er op te lijken dat je je in de meest vreemde bochten wringt om iemand anders (ook als het een professional is met verstand van de materie) geen gelijk te geven. Ik denk dat het beste is dat ik je gelijk geef. Vers is vers, ook al staat er verse oudhollandse belegen kaas op het verse product. Je hebt gelijk. Discussie over vers en alle andere onderwerpen waar jij een mening over hebt, is voor wat mij betreft, gesloten.
Nou 'vers' bestaat wel degelijk en is ook te definiëren. Het antoniem is 'oud'. Verder bestaat er ook nog zoiets als ongekoeld zoals brood, gedroogde en verduurzaamde worstsoorten.
Vers betekent dat er geen ouderdomsverschijnselen optreden die het product negatief beïnvloeden op geur, smaak, consistentie etc.
Diepgevroren is ook niet vers, hoewel sommigen het vriesvers noemen. Gekoeld is ook niet altijd vers. Als je worteltjes in een U kunt buigen zijn ze toch echt niet vers meer. Al zou het warenwettelijk niet bestaan in de vorm van inkt op papier wil niet zeggen dat vers een containerbegrip is of alleen een marketingkreet.
@Jack, moet je geen TGT op vlees zetten? Mag je inderdaad een THT op rundvlees zetten?