Niet echt wat je noemt: de keuze is reuze! Vriendelijk vertelde mijn man dat onze zoon ook wel gewoon van het buffet mee kon eten en dat een ‘kindermenuutje’ echt niet nodig was. Maar toen we ons dit weekend met vrienden bij de Japanner nestelden, kwam dezelfde vraag naar boven. Op de menulijst stond ook hier de bekende ‘friet-met’. Eventueel met een frikadelletje als side dish.
Is dit de keuze die kinderen hebben als we uit eten gaan in een mainstream restaurant? Ja, helaas wel.
Maar waarom? Het geheel ontstijgt nauwelijks dat wat er gepresenteerd wordt in die bekende Amerikaanse hamburgertent. Dat die succesvol is, blijkt wel uit het aantal restaurants ervan in Nederland, maar ook wereldwijd. Willen de restauranteigenaren meeliften op het succes of willen onze kinderen gewoon niet anders meer?
Ik durf te stellen dat het huidige ‘lussiknie’ klimaat er vooral gekomen is door de manier waarop ouders (en dus ook restaurants) tegen kinderen en hun smaakbeleving aankijken. Door onderzoek en eigen ervaring weten we dat kinderen wennen aan wat hen meermaals wordt geserveerd; daarom eet een Japans meisje wel sushi en trekt uw kind er een vies gezicht bij. Daarom eten Chinese kinderen eiwitrijke sprinkhanen als after-sport-snack en trekt de gemiddelde Hollander daar zijn neus voor op.
Zijn er restaurants die al gedag hebben gezegd tegen deze smaakverloedering en kinderen iets uit de keuken voorzet, waarmee ze gezond eten én andere smaken kunnen beleven? Ik hoop het, maar ik ken ze niet. Als de revolutie ergens zou moeten beginnen, dan is het daar, in het restaurant. En op school misschien, waar 8 van de 10 kinderen tijdens mijn kookles aangaven een dikke laag appelmoes over hun niet-favoriete groenten te gooien. En dat vind ik nou weer smerig. Mijn zoon ook trouwens.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Anja Sorry voor de late reactie, maar ik heb 'm simpelweg niet gezien. Volgens mij zijn er in meer restaurants (bijv. Walts) ook goede kindermenu's. Daarnaats kan je natuurlijk naar buffetrestaurants gaan waar je je kinderen eten geeft van het "volwassenenen-gedeelte". Je waarneming in King Ludwig laat zien wat ik eerder al stelde, dat het voornamelijk de rol van de ouders is die bepalend is.
Hopelijk heb je een leuke tijd gehad!
Ach , gelukkig maar dat de survival gelukt is in Disneyland .... ;-)
Net terug van 3 dagen Disneyland Parijs. Zowel in park 1 als park 2 als Disney Village weinig meer keuze dan hotdogs, nuggets en burgers. Wel wat voedsel "in de sfeer van" zoals in het Agrabah café (mediterrane keuken). Tevens een assortiment suikergoed waar je u tegen zegt - maar het mierzoete, roze, romantische is ook wel een beetje part of the Disney image. In King Ludwigs Castle (Disney Village) kon mijn zoon het kindermenu 'gestoomde zalmfilet met groentemix' kiezen. Ik keek om mij heen en hij was de enige. Maar toch zeker niet het enige kind aldaar.
Zo de ouden zingen, piepen de jongen. Maar de horeca kan er ook wat aan doen. Tenminste als je het over restaurants en niet over vreettenten hebt. Kleintje zijn geen grote eters; die van 10 jaar kunnen schranzen, en daar kies je volwassen voor, of halve porties.
Sympathiek in Frankrijk : kleintjes eten soms gratis mee; ofwel je vraagt borden extra (waar men Holland wel geld voor durft te vragen) en geeft ze zelf, of ze krijgen spontaan mini-porties van wat je zelf besteld, of ze rekenen een klein bedragje voor zo’n portie.
In Holland merkten we wel eens dat men het niet als prettig ervaart in een druk restaurant dat je een tafel voor bestelt met vier borden en een bestelling voor 2. Dan wordt er gezegd dat dat niet kan, omdat ze kinder(junk)menu’s hebben. Met namen als Pinokkio of iets dergelijks. Kroketje , friet, bordje appelmoes uit blik. Daar stinken we niet in. Te horen kregen, dat kan niet, waarop we, wat waarschijnlijk de bedoeling was, opstapten.
In de betere restaurants begrijpen ze dat kinderen de toekomstige lekkerbekken kunnen worden, en doen ze extra hun best voor de kleintjes, en paaien zo de ouders. Slim, maar dat zijn ze niet overal.
Typisch dat de meeste reacties ‘weer’ over gezond gaan.
Waarom zouden kinderen niet van 'ongezonde' dingen mogen genieten ? Laat ze eens van ganzenlever of escargots proeven.
Het gaat om de mate, niet om aard. Da’s calvinistisch en je doet er de rijkdom van goed en leker eten onrecht mee aan.
Een reactie van het kind zelf (op het eten thuis weliswaar) Lange tanden