De Britten kiezen 7 mei aanstaande een nieuw parlement. In de aanloop daarheen grijpen lobbyisten, actiegroepen, beleidsmakers en wetenschappers de kans om de politieke agenda te bepalen.

Dat doet ook het Royal College of Paediatrics and Child Health. Dit eerbiedwaardige college vraagt via de media aandacht te vragen voor kindergezondheid. Die zou ondersneeuwen omdat de gezondheid van ouderen alle aandacht krijgt, terwijl toch juist de jeugd - ook al kan die nog niet stemmen - de toekomst heeft.

Kindergezondheid tussen wal en schip
Dr. Hilary Cass, president van het Royal College of Paediatrics and Child Health, zegt op BBC News Health: "We zien vaak veel media-aandacht voor maatregelen voor de ouder wordende bevolking - zo kwamen de afgelopen weken extra fondsen voor dementie-onderzoek en extra dementietraining voor gezondheidswerkers langs. Maar waar zorg voor onze verouderende bevolking belangrijk is, moet dat niet betekenen dat kindergezondheid tussen de wal en het schip terecht komt."

Geen reclame voor junkfood voor 21.00 uur
Het College liet daarom een enquête uitvoeren onder 2.118 volwassen Britten. Daar kwam uit dat maar liefst 90% van de respondenten voorstander is van kooklessen en voorlichting over gezonde voeding op school. Twee derde van de geënqueteerden vond dat reclame voor ongezond eten (snoep, snacks, frisdrank) voor 21.00 uur van de buis geweerd moet worden. En 58% vond dat de snelheidslimiet in de bebouwde kom verlaagd moet worden naar 30 kilometer per uur.

Suiker- en vettaks en verplichte lessen op school
Hilary Cass: "Groot-Brittannië heeft de hoogste kindersterfte-cijfers van West-Europa. Wij hebben het hoogste percentage aan kinderobesitas en naar schatting 850.000 kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen" Volgens Cass moet kindergezondheid voorrang krijgen. Bij voorkeur in de vorm van een taks op voedingsmiddelen die veel zout, suiker en vet bevatten, verplichte lessen in persoonlijke verzorging, sociale vaardigheden en gezondheid en de genoemde snelheidsbeperkingen. "Ik roep de komende regering op te luisteren naar de feiten en het publiek - geef kindergezondheid prioriteit. Dat heeft niet alleen morele zin, maar is ook zinnig vanuit economisch en politiek oogpunt."

Fotocredits: 'Child Nutrition - at Play', Spot Us
Dit artikel afdrukken