De grote bron van kindergeluk, dat begint in de keuken: de pan uitlikken waarin de vanillevla of de chocoladepudding werd gekookt. Dat was het geduldig wachten op het moment dat die zoete hete massa werd overgedaan in een schaal dubbel en dwars waard.

Pannenlikken
Voor mij was dit ‘pannenlikken’ denkelijk de aanzet tot het ontwikkelen van mijn interesse voor koken. Mijn voorkeur ging uit naar de pan waarin mijn moeder de vanillevla of chocoladepudding had gekookt. Derde op rij was de pan van de appelmoes, versgekookte warme appelmoes, mmmmm… Een pannenschraper was er in mijn jonge jaren nog niet – althans dat handige kookgerei ontbrak toentertijd in mijn moeders keuken. Voor het ‘uitlikken’ van een nog hete pan gebruikte ik de houten pollepel waarmee mijn moeder nog even daarvoor in de pan had geroerd. Maar de mengkom waarin mijn moeder de mousse au chocolat had gemaakt, die veegde ik minutieus schoon met mijn wijsvinger, want niets maar dan ook niets van dat hemelse mengsel mocht daarin achterblijven.

Voorpret
Inmiddels heeft de efficiënte pannenlikker zijn plaats gekregen in de keuken evenals kant-en- klare pudding, vla, chocolademousse en appelmoes uit pakken en potten. Dat maakt het toeven in de keuken voor kleine kinderen niet meer spannend, immers er valt niets te halen in de zin van voorpret van het lekkers dat gaat komen aan tafel.

Het sinterklaasfeest, bij uitstek een kinderfeest waarbij chocolade een grote rol speelt, vraagt om een kleine inspanning in de keuken voor de vervolmaking van kindergeluk aan tafel op de jaardag van de heiligman.

Benodigd voor 4-6 personen:
- 1/2 liter volle melk
- 125 gram bittere (couverture) chocolade, in stukjes
- 35 gram suiker
- 30 gram maïzena

voor de decoratie:
- geschaafde amandelen
- toefje aalbessen

Bereiding
Verwarm in een steelpan 4 dl van de melk, suiker en chocolade al roerend op halfhoog vuur tot suiker en chocolade zijn gesmolten en chocolademelk is verkregen. Draai het vuur laag onder de pan.
Roer in een litermaat de resterende melk en de maïzena tot een glad papje, voeg hier al roerend wat warme chocolademelk bij tot een soepel mengsel is verkregen. Giet dit snel bij de hete chocolademelk in de pan, draai het vuur iets hoger en kook het mengsel al roerend tot een glad gebonden massa is verkregen; laat dit op iets lager vuur nog even koken en roer het regelmatig om.

Giet de chocolademassa over in een met water omgespoelde puddingvorm, laat afkoelen, dek de vorm dan af met plasticfolie en laat de pudding opstijven in de ijskast. Maak de rand van de pudding vlak voor het serveren rondom los met een scherp mesje en los de pudding op een platte schaal. Bestrooi de top met wat geschaafde amandelen en garneer met een trosje aalbessen.

voor de vanillesaus:
- 2 dl volle melk
- ½ dl slagroom
- 1/4 vanillestokje, gespleten
- 3 eidooiers
- 100 gram fijne tafelsuiker
- 1/3 theelepel aardappelmeel

Breng melk, slagroom en het vanillestokje in een pan met dikke bodem tegen de kook aan en laat het mengsel op laag vuur 5-8 minuten ‘trekken’. Klop in een ruime kom eidooiers, suiker en aardappelmeel tot een luchtig en bleekgeel mengsel. Giet er al roerend wat van de warme melk bij en giet het mengsel vervolgens terug in de pan met melk.

Verhit het mengsel al roerend op halflaag vuur tot een lichtgebonden saus die niet mag koken (om geen kruimels van gestolde eidooier te krijgen). Zet de pan met vanillesaus in een bak met ijskoud water en roer de saus regelmatig tot ze koud is. Verwijder het vanillestokje, giet de saus in een sauskom en laat koud worden in de ijskast. Serveer de vanillesaus apart of schenk haar rond de chocoladepudding op de schaal.
Dit artikel afdrukken