In de Ondertussen van donderdag 9 april vallen mij deze berichten op:

- ook huisdieren kunnen met corona besmet worden. Door hun baasjes, weten we tot nu toe. Het omgekeerde is vooralsnog niet aangetoond. Des te meer reden om troost en ontspanning te ontlenen aan onze harige huisgenoten, schrijft Jules Howard in The Guardian. Want juist in deze tijden van thuiswerken en stress zijn onze huisdieren ons tot steun. Ze bewaken de tijd, lopen over je toetsenbord, houden de boel normaal, blaffen op de verkeerde momenten, verlichten stress en je kunt ze bewonderen, om ze lachen en van ze houden.

- in het eerste kwartaal van dit jaar zag maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway (het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl) het aantal bestellingen met de helft oplopen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Veel restaurants die als gevolg van de lockdown-maatregelen de deuren moesten sluiten, zagen geen brood meer in de samenwerking met de maaltijdbezorgdienst (Metronieuws). In de horecasector loopt het aantal faillissementen snel op omdat mensen niet meer buiten de deur mogen eten (CBS). Waar komt die groei van de maaltijdbezorger dan vandaan? Van de duizenden restaurants die, juist om niet failliet te gaan, zich aanmeldden bij de Just Eat Takeaway-bedrijven. En van al die thuiswerkers die compenseren voor de weggevallen bestellingen uit het bedrijfsleven en het gemak van een bezorgmaal prefereren boven een tocht naar de supermarkt.

- het onderzoek naar microplastics in drinkwater staat nog helemaal in de kinderschoenen, zegt de Duitse onderzoeker Jana Weisser VMT. "De blootstelling van de mens aan microplastic kunnen we vooralsnog alleen maar ruw schatten," zegt Weisser. Om er aan toe te voegen: "Wat we wel kunnen zeggen is dat onderzoek aantoont dat microplastics die worden ingenomen met de voeding of het drinkwater ook weer worden uitgescheiden met de ontlasting." De weinige - want kostbare - onderzoeken naar microplastics in drinkwater laten zien dat onbewerkt oppervlaktewater de meeste deeltjes bevat, maar dat die er ook door de waterzuivering goed uitgefilterd worden. In kraanwater zit nauwelijks (hooguit 7 deeltjes per kubieke meter) microplastic. Onverwacht misschien, maar in flessenwater zitten er wat meer. Nog opvallender: koolzuurhoudend water bevat meer plastic deeltjes dan stil water. In herbruikbare flessen zitten er ook meer en het erop- en afdraaien van een plastic dop levert je direct microplasticdeeltjes op.

Ruim 5.600 kinderen zijn sinds het sluiten van de scholen 'zoek', aldus minister Arie Slob. De kinderen zijn niet op school en de scholen hebben geen contact kunnen leggen met hun ouders. "Deurbezoeken, leerplichtambtenaren en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en scholen worden ingezet om de kinderen te vinden", aldus RTL.
Groenten uit de muur zijn een groot succes (AD), maar ook de drugshandel profiteert van de verschuiving naar online dienstverlening (Telegraaf). Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem gaat onderzoeken wat precies de gevolgen zijn van de coronacrisis op de kwaliteit en prijzen van drugs.
En wat als je alleen nog maar naar buiten mag om de vuilnisbak buiten te zetten? Dan maken deze Australiërs er een uitje van met alles erop en eraan (Telegraaf).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken