Een internationaal team van onderzoekers nam de gezondheid en het gewicht van kinderen in 8 Europese landen (Zweden, Duitsland, Spanje, Italië, Cyprus, België, Estland en Hongarije) onder de loep, in relatie tot wat zij aten.

De onderzoekers baseerden zich op de data in het IDEFICS onderzoek (Identification and Prevention of Dietary – and lifestyle – induced health effects in Children and infantS) en maten de lengte, gewicht, buikomvang en percentage lichaamsvet van de kinderen. Daarnaast vulden de ouders een vragenlijst in over de frequentie waarmee ze 43 voedingsmiddelen aten en volgden er nog telefonische interviews.

De uitkomsten laten zien dat kinderen die veelal volgens een 'mediterraan eetpatroon' eten (veel groenten, fruit en noten, vis en granen, weinig zuivel en vlees) 15% minder risico hadden op overgewicht of obesitas dan kinderen die niet-mediterraan aten, onafhankelijk van andere factoren als leeftijd, sociaal-economische achtergrond of land. Het was zelfs zo dat Zweedse kinderen het meest 'mediterraan' bleken te eten, en Cypriotische kinderen het minst.

De onderzoekers zeggen op AFN: "Gezien de potentieel gunstige effecten op het voorkomen van obesitas zou het mediterrane dieet onderdeel moeten uitmaken van de EU obesitas-preventie strategie en zou het promoten ervan extra aandacht moeten krijgen in landen waar weinig mensen een mediterraan eetpatroon aanhouden".
Dit artikel afdrukken