In België viel woensdag een onderzoek naar de invloed van kook-televisieprogramma's op het eetgedrag in de prijzen. De derde prijs van de jaarlijkse Thesisprijzen van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) viel ten deel aan Maaike Dijkhof (Universiteit Antwerpen).

Omgedraaid perspectief
Maaike Dijkhof nam overgewicht bij kinderen als uitgangspunt voor haar onderzoek. Wereldwijd is 10% van de kinderen te zwaar, in Europa en de VS loopt dat op tot 20, respectievelijk 30%, schrijft De Morgen. Het medium televisie zou daarbij een negatieve invloed uitoefenen.

Dijkhof bekeek het juist vanuit het omgekeerde perspectief: wat kunnen kookprogramma's op de televisie bijdragen aan hoe kinderen tegenover gezond eten staan? Dijkhof: "Er zijn echter ook bepaalde vormen van media die juist een positieve invloed willen hebben op het eetgedrag van kinderen". Dijkhof onderzocht de impact daarvan bij kinderen van 10 tot 12 jaar. "Hun leeftijd is ideaal om gezond eten te stimuleren", zegt ze.

Houding verandert niet, gedrag wel
Uit haar resultaten blijkt dat het kijken naar een culinair tv-programma geen significante invloed heeft op de attitude van de kinderen met betrekking tot gezonde voeding (groente, fruit, gezonde voeding of gezond leefpatroon). Wel bleek het eetgedrag te veranderen. Kinderen die naar kookprogramma's kijken blijken vaker het gezonde alternatief te kiezen, zoals fruit in plaats van een koekje. Dijkhof stelt dan ook: "Media kunnen dus wel degelijk een positieve bijdrage leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen".
Om daar nog aan toe te voegen dat er nog meer factoren dat eetgedrag beïnvloeden: "Zo bleek het al dan niet samen eten met de rest van het gezin een factor die een duidelijke invloed heeft op het eetgedrag van kinderen. Kinderen die vaker met de rest van het gezin eten, eten ook vaker gezonde voedingsproducten."

Hoe krijg je je kinderen dus aan de gezonde kost? Samen voor de buis, met het bord op schoot, lekker kooktelevisie kijken!

Fotocredits: Foto bij junior masterchef, tv-visie.be
Dit artikel afdrukken