Kinderobesitas heeft de aandacht van beleidsmakers, wetenschappers, overheid, ouders en scholen. Alleen het kindermenu leek nog te ontsnappen aan de aandacht. Wetenschappers van de Tufts University Friendman School brachten daar verandering in

’Happy Meal’
Kindermenu's bestaan - zeker in de VS - niet zelden uit een frikandel, kroket of vissticks, met friet, mayo en appelmoes. Ze lijken verdacht veel op de Happy Meals van fastfoodrestaurants.
Het kan ook anders. Silver Diner – een Amerikaanse restaurantketen – bracht wijzigingen aan in zijn kindermenu’s om de keuze voor gezondere items makkelijker te maken. Wetenschappers analyseerden bestelpatronen en verkoopgegevens van voor en na de aanpassing van de kindermenu's, schrijft Medical News Today.

Gezonder en geen omzetverlies
In 2012 voerde Silver Diner drie wijzigingen door. Er kwamen gezonde kindermenu’s op de kaart. Het bedrijf ging ongevraagd gezonde bijgerechten serveren. Het haalde friet en frisdrank van het menu af, maar bood wel de mogelijkheid die bij te bestellen. Op basis van meer dan 350.000 bestelde kindermaaltijden concluderen de onderzoekers dat kinderen duidelijk gezonder gingen kiezen en bestellen, ook al konden ze nog steeds om 'foute keuzes' vragen. Bijna de helft (46%) koos een gezonder voorgerecht, terwijl dat voor de aanpassing nog maar 3% was. De omzet verminderde niet. De keten bleek na de menuveranderingen zelfs meer te groeien dan concurrenten.

Nieuwe norm?
Helpt dit de kinderobesitas-epidemie om te keren, zoals hoofdauteur Stephanie Anzman-Frasca zegt. Het onderzoek laat zien dat kinderen eten wat voor hen beschikbaar is. Dat is een algemeen bekend sociaal-wetenschappelijk gegeven. Wil je kinderen anders laten eten, dan is beginnen met een ander aanbod een logische stap.

Ook in Nederland kennen we een initiatief om het horeca-aanbod voor kinderen te verbeteren: op de Horecava werd dit jaar prijzen uitgereikt voor het lekkerste en meest gezonde kindermenu uitgereikt. Die ging naar 'Barstensvol Levenslust', een gezonde variant op de standaard 'kip, friet en appelmoes'. Met een educatief extraatje: "Omdat we kinderen wilden laten zien dat verse groenten uit de grond komen, bedachten we ‘het omgevallen bloempotje’. We maakten eetbare aarde van roomkaas en zand van roggebrood. In het omgevallen bloempotje zijn verder een groenteslak en een rauwkosttulp te vinden, net als eetbare viooltjes", vertelt bedenker Eric van Helvoort.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van ChildObesity180 van Tufts University Friendman School en gepubliceerd in het vakblad Obesity.

Fotocredits: ‘Hmmm, what do I want?’ Aaron
Dit artikel afdrukken