Een fotoproject waarbij kinderen hun eigen avondeten op de foto zetten, laat zien dat kinderen in de Rotterdamse achterstandswijk Oud-Charlois "veel ongezonde meuk" voorgezet krijgen. Fotograaf Janine Schrijver en hoogleraar Participatie en Diversiteit Tineke Abma (VUmc) willen met het project problemen rondom gezondheid en armoede in kaart brengen. Ongeveer 20 kinderen uit groep 6 en 7 maakten een maand lang elke avond een foto van hun eten. Op sommige borden lagen alleen zetmeelproducten en 'een verdwaalde wortel'. De initiatiefnemers organiseren een kookworkshop voor de ouders ter stimulering van een gezond voedingspatroon, ook bij een kleinere beurs.
RTLnieuws - Kinderen uit achterstandswijk fotograferen hun eten: 'Hier valt winst te halen'
Lees ook
- Iets niet lekker vinden is niet hetzelfde als het niet op willen eten 11 jul 2022
-
3
+100 miljoen Latijns-Amerikaanse kinderen eten gezond op school 26 jun 2018
- 0 Amerikaan wil kind gezond laten eten, maar weet niet goed hoe 20 feb 2017
- 0 ‘Kids Kook Battle powered by Allerhande’ maakt gezond koken leuk 7 sep 2016
- 0 Vezelgebrek constipeert kieskeurige kinderen 3 mrt 2016
hotspot hutspot werkt met wijkrestaurants juist aan gezondere eetpatronen in deze wijken. De kids vanaf 10 jaar komen mee koken en krijgen een gratis maaltijd. Ouders en andere buurtgenoten en gasten van buiten kunnen komen mee eten. Minima kunnen van een 'uitgesteld menu' gebruik maken en zo gratis aanschuiven. Als alleenstaande moeder 8 kids in een drie-kamerappartement moeten onderhouden, betekent dat je in de overlevingsstand staat. Weinig tijd, geld, energie en inspiratie leidt al snel weinig gezond eten. Dat is gewoon overmacht. Laatst nog een meneer die (het gratis menu over het hoofd ziend) ons drie gangen menu voor 8 euro duur noemde. 'Daar koop ik een bak bami voor waar ik meerdere dagen van eet. En die zit ook vol met groenten'.
"De ongezonde voeding komt niet door onwetendheid [van de kinderen. Ik , RL, waag dat te betwijfelen gelet op wat 'gewoon goed voedsel' is en wat tegenwoordig als zodanig opgevat wordt.] "Wat mij opviel: de kinderen weten goed wat gezond voedsel is. Maar zij doen de boodschappen niet, de ouders wel. In deze wijk zijn veel alleenstaande ouders en mensen met een kleine beurs." Daardoor is het lastiger om gezond eten op tafel te toveren: dat is namelijk over het algemeen een stuk duurder, legt ze [Janine Schrijver in het artikel] uit."
Dat is natuurlijk je reinste flauwekul; je kunt prima goed eten op tafel zetten met een kleine beurs. De vraag is wel of de ouders de kennis hebben en/of de tijd. Want soms kost dat aardig wat tijd.
Je kunt een gerecht met uien bereiden; dat wordt tegenwoordig als smaakmaker gezien, maar is gewoon groente. Seizoensgroenten zijn o.h.a. vaak goedkoper (en beter/lekkerder).
En je kunt bijv. peulvruchten etc. aan de maaltijd toevoegen om maar iets te noemen.