Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Amerikaanse schoolkinderen per dag voor $ 4 miljoen aan groenten en fruit weggooien.
54% meer groenten
Uit nieuw onderzoek, door wetenschappers van de Brigham Young University, blijkt dat je met een verbluffend simpele ingreep de kinderen 54% méér groenten kunt laten eten. Het blijkt allemaal een kwestie van timing te zijn. Laat de kinderen eerst (buiten) spelen, en dan pas eten, in plaats van eerst te eten en dan te gaan spelen.
Maak van de lunch-pauze, een pauze-lunch
In het onderzoek, dat gehouden werd bij 2.500 kinderen op 7 basisscholen in Utah en gepubliceerd is in Preventive Medicine, draaiden drie van de deelnemende scholen hun lunch-pauze schema om tot pauze-lunch. De onderzoekers hielden bij hoeveel groenten en fruit de kinderen weggooiden en constateerden dat de ruil een 54% grotere groentenconsumptie tot gevolg had.
Spelen wint het van gezonde groenten eten
Ze schrijven dat toe aan het verschijnsel dat jonge kinderen de neiging hebben hun eten snel naar binnen te werken en het meest voedzame deel te laten liggen als ze eerst moeten eten voor ze kunnen gaan spelen. "De pauze is voor de meeste kinderen best heel belangrijk. Als kinderen moeten kiezen tussen spelen en hun groenten eten, dan zal de speeltijd het in het merendeel van de gevallen winnen", zegt hoofdauteur Joe Price in Time.
"Het is een hele simpele oplossing, en kost nauwelijks iets", zegt co-auteur David Just van Cornell University. "Verplaats gewoon de speelpauze voorafgaand aan de lunch".
Fotocredits: Schoollunchprogramma, USDepartment of Education
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vera, wij zijn het eens met elkaar
Volledig terug naar die levensstijl is misschien een utopie. Maar we kunnen er wel lering uit trekken en proberen het leven en de maatschappij wat meer zo in te richten dat we de grootste valkuilen vermijden.
Veronica,je hebt helemaal gelijk. En zeg je nu hiermee dat we terug moeten naar die levenswijze? Niet erg realistisch toch? Wat moet er wel gebeuren dan?
Kinderen goed en gezond laten eten deden ze al in de jaren vijftig door te zorgen dat kinderen écht honger/trek hadden. Geen tussendoortjes (alleen op zondag een koekje en op verjaardagen een plak cake, als je geluk had), veel beweging zoals lopen van en naar school 4x per dag, 6 dagen per week, want ook op zaterdag was er school (woensdag en zaterdag moest je 's middags lopen naar muziekles en bibliotheek), buitenspelen, wandelen op zondag. Alleen op zon- en feestdagen soms een toetje. Dun belegde boterhammen en wat fruit op brood of als toetje na de warme maaltijd. Als drinken water of thee (soms met een scheutje melk) of melk. Limonade (ranja) was een tractatie, die je misschien 6x per jaar kreeg (kinderverjaardag, schoolreisje). Na het avondeten kreeg je niets meer (ook niet als al wat ouder was en tot een uur of 8 mocht opblijven). Bedtijd was zelfs voor een middelbare scholier in de laatste klas 10 uur s avonds. Dus ook voldoende slaap- zoals nu bekend een factor die ook bijdraagt aan een normaal gewicht. Het hele leven was zo ingericht in de meeste gezinnen dat het vrijwel onmogelijk was om dik te worden, tenzij je fysiek iets mankeerde. Er was ook nauwelijks kant en klaar eten, alles werd van verse seizoensingredienten persoonlijk in elkaar geflanst. Een kind dat op deze manier leeft en in de groei is heeft 5 uur na de laatste maaltijd zo veel trek dat hij of zij ook de zaken die op het bord liggen, die wat minder lekker zijn, echt wel opeet.