In het Amerikaanse National School Lunch Program is het verplicht om bij iedere maaltijd een portie groenten te serveren. Zo krijgen de deelnemende kinderen iedere dag een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd voorgezet. Maar voorgezet krijgen is één, het opeten van al die gezonde groenten is een tweede.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat Amerikaanse schoolkinderen per dag voor $ 4 miljoen aan groenten en fruit weggooien.

54% meer groenten
Uit nieuw onderzoek, door wetenschappers van de Brigham Young University, blijkt dat je met een verbluffend simpele ingreep de kinderen 54% méér groenten kunt laten eten. Het blijkt allemaal een kwestie van timing te zijn. Laat de kinderen eerst (buiten) spelen, en dan pas eten, in plaats van eerst te eten en dan te gaan spelen.

Maak van de lunch-pauze, een pauze-lunch
In het onderzoek, dat gehouden werd bij 2.500 kinderen op 7 basisscholen in Utah en gepubliceerd is in Preventive Medicine, draaiden drie van de deelnemende scholen hun lunch-pauze schema om tot pauze-lunch. De onderzoekers hielden bij hoeveel groenten en fruit de kinderen weggooiden en constateerden dat de ruil een 54% grotere groentenconsumptie tot gevolg had.

Spelen wint het van gezonde groenten eten
Ze schrijven dat toe aan het verschijnsel dat jonge kinderen de neiging hebben hun eten snel naar binnen te werken en het meest voedzame deel te laten liggen als ze eerst moeten eten voor ze kunnen gaan spelen. "De pauze is voor de meeste kinderen best heel belangrijk. Als kinderen moeten kiezen tussen spelen en hun groenten eten, dan zal de speeltijd het in het merendeel van de gevallen winnen", zegt hoofdauteur Joe Price in Time.

"Het is een hele simpele oplossing, en kost nauwelijks iets", zegt co-auteur David Just van Cornell University. "Verplaats gewoon de speelpauze voorafgaand aan de lunch".

Fotocredits: Schoollunchprogramma, USDepartment of Education
Dit artikel afdrukken