Kinderen tussen 4 en 10 jaar krijgen jaarlijks 22 kilo aan suiker binnen. Dat staat gelijk aan 5.500 suikerklontjes. Die halen ze vooral uit frisdrank, koekjes, sap en ontbijtgranen.
Uit onderzoek van Public Health England blijkt dat kinderen drie keer meer suiker binnenkrijgen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de richtlijnen. Dat schrijft The Guardian. “Kinderen van 5 jaar moeten niet meer dan 19 gram suiker - wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes - per dag gebruiken, maar het is makkelijk om daar overheen te gaan”, aldus Alison Tedstone van Public Health England.
App
Public Health England start nu een campagne op televisie, via advertenties en scholen om het gebruik van suiker terug te dringen. In het kader van deze ’Sugar Smart campaign’ is een gratis app ontwikkeld, waarmee mensen door het scannen van de barcode precies kunnen zien hoeveel suiker een product bevat. Op deze manier moeten mensen, vooral ouders, zich bewuster worden van de hoeveelheid suiker in alledaags eten en drinken. De app werkt op ruim 75.000 producten. Daarnaast dringt de overheidsinstantie aan op het verminderen van kindgerichte reclame rondom suikerrijke producten.
Vervangen door melk en water
Tedstone raadt ouders vooral aan zoete dranken voor de kinderen te schrappen uit hun dagelijkse voedingspatroon. “Het is een prima optie om suikerrijke dranken te vervangen door suikerarme dranken, water of melk. Ouders moeten goed nadenken hoe ze kinderen minder zoete producten kunnen laten eten of drinken en de app kan hierbij helpen.”
Fotocredits: Sugar, Uwe Hermann
Dit artikel afdrukken
In 2014 bleek al dat tandbederf voorkwam bij 31% van de 5-jarigen en 46% van de 8-jarigenVoor kinderen van 7 tot 10 jaar is 24 gram – 6 klontjes – het maximum. “Teveel suiker kan leiden tot pijnlijke problemen met de tanden en overgewicht. Dit heeft een slechte invloed op het welzijn van de kinderen, omdat er een grotere kans is dat ze gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en schooldagen missen.” In 2014 bleek al dat tandbederf voorkwam bij 31% van de 5-jarigen en 46% van de 8-jarigen.
App
Public Health England start nu een campagne op televisie, via advertenties en scholen om het gebruik van suiker terug te dringen. In het kader van deze ’Sugar Smart campaign’ is een gratis app ontwikkeld, waarmee mensen door het scannen van de barcode precies kunnen zien hoeveel suiker een product bevat. Op deze manier moeten mensen, vooral ouders, zich bewuster worden van de hoeveelheid suiker in alledaags eten en drinken. De app werkt op ruim 75.000 producten. Daarnaast dringt de overheidsinstantie aan op het verminderen van kindgerichte reclame rondom suikerrijke producten.
Vervangen door melk en water
Tedstone raadt ouders vooral aan zoete dranken voor de kinderen te schrappen uit hun dagelijkse voedingspatroon. “Het is een prima optie om suikerrijke dranken te vervangen door suikerarme dranken, water of melk. Ouders moeten goed nadenken hoe ze kinderen minder zoete producten kunnen laten eten of drinken en de app kan hierbij helpen.”
Fotocredits: Sugar, Uwe Hermann
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Quote:
‘Teveel suiker kan leiden tot pijnlijke problemen met de tanden en overgewicht. Dit heeft een slechte invloed op het welzijn van de kinderen, omdat er een grotere kans is dat ze gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en schooldagen missen.’
Ja hoor daar is de gebruikelijke dooddoener weer. Suiker geeft verrotte tanden, maakt dik en bla bla zelfvertrouwen. Als verrotte gebitten, een Betsy Turf reet en zelfvertrouwen het enige zouden zijn is al deze commotie niet eens zo nodig.
Teveel suiker vernietigt bovenal een goede darmflora.
Dit leidt tot het huidige scala aan ernstige ziekten waarvan vele 40/50 jaar geleden nog niet of nauwelijks bestonden en waarvoor al jaren de collecte bussen rammelen. Al die stichtingen lijken wel een soort van ‘onderzoeks’-industrie geworden waar de schoorsteen ook moet blijven roken.
Witte bloem, -rijst, gemodificeerd zetmeel en geraffineerd vet gedragen zich exact hetzelfde als suiker in ons metaboliserings proces. Ik verwacht dat Public Health England dat ook even in haar campagne meeneemt.
#7 Henric: Ik denk dat 22 kg suiker idd wel erg veel is. Je eet waar je je lekker bij voelt, anders zit je jezelf ook alleen maar te pesten. Je moet er zelf achter staan.
Barend, ik weet dat niet iedereen het eens is met de adviezen van het VC. Maar als je je aan die adviezen houdt, dan eet je toch niet heel ongezond? Dan kom je toch niet meer aan de 22 kilo suiker per jaar, maar veel minder?
#5 Henric: Het voedingscentrum is een van die instanties die de verwarring in stand houden. Daarnaast zit nou juist dat bedrijfsleven op de schoot van het voedingscentrum. Vervolgens adviseren ze volgens de normen van de EFSA en die is al helemaal niet objectief meer. Maar dat is slechts mijn mening.
Hier meer over de EFSA
Barend, waar het mij om gaat is dat ik ook de vrijheid wil hebben om dingen te kiezen waarvan anderen vinden dat het niet goed is voor me.
Misschien heel naïef hoor, maar als je je houdt aan de adviezen van het voedingscentrum, kies je dan nog verkeerd?