Aan de universiteit van Adelaide wordt onderzocht hoe de levensstijl van ouders de gezondheid van het nog ongeboren kind zou kunnen beïnvloeden. Science Daily schrijft erover onder de kop 'Ouderschap voor de bevruchting’.

Onderzoek bij dieren
Onderzoek bij dieren lijkt tot de conclusie te leiden dat de levensstijl van ouders en zelfs hun ouders en grootouders een grotere invloed heeft op de toekomst van kinderen dan tot nu toe werd aangenomen.

"De leeftijd van de ouders, slechte voeding, roken en heel wat andere dingen kunnen overgedragen worden op het embryo", zegt professor Sarah Robertson, directeur van het Australische Robinson Research Institute. “We denken vaak dat het geen rol speelt en dat ieder kind met een schone lei begint. In werkelijkheid start een kind helemaal niet vanaf nul. Het draagt al een hele erfenis met zich mee. Afhankelijk van het leven van de ouders, kunnen we onze kinderen een hoop last bezorgen nog voor hun leven begonnen is.”

’Het geldt ook voor mensen'
Robertson spreekt alsof er al onderzoek op mensen is gedaan en alsof daar duidelijke resultaten uit naar voren zijn gekomen. Of het ook voor mensen opgaat, vergt echter nader onderzoek. Epigenetici - zoals de leer van de invloed van de omgeving op ons ‘DNA’ heet - zijn er echter van sterk van overtuigd. In De Morgen zegt professor Tim de Meyer van de Universiteit van Gent: "Het bewijs komt er nog, daar ben ik zeker van."

Volgens De Morgen blijkt uit Israelisch onderzoek onder wormen dat dieren waarvan de ouders, groot- en overgrootouders ontberingen hebben gekend het het beste doen. Moderne Westerse mensen kennen voornamelijk overdaad. Dat belooft dus nog wat, als de aanname van De Meyer correct is.
Dit artikel afdrukken