Gisteravond startte het achtste seizoen van de serie De Wilde Keuken met een aflevering over krabben. De dieren worden levend over de hele wereld verzonden. Tien kilo in het IJsselmeer gevangen wolhandkrabben worden op elkaar geduwd in een doos en op die manier levend naar China verzonden. Ook blijken ze reeds in Nederland per stuk in een nauw sluitend doosje te worden verpakt om levend in vendingmachines te kunnen worden verkocht. Kingcrabs, die honderden meters onder water leven, worden gedurende ruim 30 uur droog vervoerd om levend bij kapitaalkrachtige kopers te kunnen arriveren. Hoe ze verzonden worden, bracht het programma niet in beeld.

Op de Facebook-pagina van De Wilde Keuken tonen tientallen kijkers en een even groot aantal Likers zich uiterst verontwaardigd.

Twee van de reacties:

[Bianca Meeuwissen zegt:] Afschuwelijk. Levende dieren in een plastic bakje proppen, verschepen naar China en ze vervolgens in een voedselautomaat stoppen, omdat de Chinezen nu eenmaal levende zeekrab willen. Gigantische krabben opeengepakt in zeewater in leven houden, om ze vervolgens 30 uur zonder water op transport te zetten. Dhr. Klootwijk zit er met een geamuseerd hoofd bij, plaatst een cynische opmerking en kookt tot besluit een levende krab. Ja, levende dieren onder erbarmelijke omstandigheden de halve wereld over laten vliegen om ze vervolgens levend te koken, is barbaars. Dezelfde krab direct uit zee, eveneens levend, op het vuur zetten, is in mijn ogen nog steeds gruwelijk. Goed dat de NTR misstanden laat zien, jammer dat dhr. Klootwijk laat zien zich zelf ook niet bepaald druk te maken om dierenleed.

[Renate de Klein zegt:] Kan er gewoon niet over uit, nog wel heel erg in shock, 10 kilo krab proppen in een doos & de andere krabben geforceerd per stuk verpakken, bah walgelijk. Hoop dat de publieke opinie dit behoorlijk afkeurt!

In de reactiedraad wordt opgeroepen tot actie, Kamervragen en afkeuring door de publieke opinie. Tevens worden vergelijkingen gemaakt met de Nederlandse dierhouderij. Wakker Dier zou een blinde vlek hebben voor deze praktijken en zich moeten richten op het dierenleed dat - tot op heden - buiten beeld blijft.
Dit artikel afdrukken