Zij zagen de tranen van boer Frans (oud-Boer zoekt Vrouw-deelnemer), die 21 van zijn gezonde koeien, inclusief de al wat oudere koe Truus, naar de slacht moest brengen. "Het boerenleven is niet alleen maar romantisch, maar ook bikkelhard," schrijft Lindanieuws.nl.

"Melkveehouder Frans kreeg bericht van de overheid dat hem een torenhoge boete boven het hoofd hangt en dat hij al zijn jongvee en een groot deel van zijn koeien moest wegdoen", is de summiere uitleg. Dat de Nederlandse melkveehouders de inkrimping van hun veestapel aan zichzelf te danken hebben omdat ze na de afschaffing van het melkquotum te hard zijn gaan groeien, wordt de argeloze kijker niet meteen duidelijk.

Maar de kijkers leven intens met Frans mee. "Ik zit verdomme te janken om Truus en haar vriendinnen die naar de slacht moesten. Die verrekte regels hier in ons land", twit Anja. "Hartverscheurend, de politiek dwingt n boer 21 koeien naar de slacht te brengen. Staat zowat te janken", klinkt het bij Bennie Benotti. Caroline van der Plas, activist voor de boerensector, denkt dat boeren doen wat ze doen om hun kinderen het bedrijf over te kunnen laten nemen: "Deze mensen worden dagelijks in de media weggezet als 'op winst beluste meedogenloze boeren', die de aarde willen vernietigen. Het zijn gewoon mensen. Die elke dag denken: hoe kunnen we het beter doen? Hoe kunnen wij onze kinderen ook een toekomst geven".
Politica voor de PvdD Esther Ouwehand wees er nog eens op dat Jaspers, net als het merendeel van de boeren, een voorstander is van kalfjes die hun moeder moeten missen. Daar moest zij dan weer van huilen.


Dit artikel afdrukken