Dit bord staat dezer dagen in Aalten, voor de boerderij van Dinie en Paul Jansen. Ze houden varkens en hebben begin dit jaar besloten het anders te gaan doen. Ze schakelden om. Niet naar biologisch, maar naar die ene Dierenbeschermingsster die binnenkort bij Albert Heijn op het schap is te vinden. Minder komt er daar niet meer in. Ik viel er destijds een beetje door van mijn stoel, want super Heijn is over het algemeen van de sierprojecten, wel zeggen dat je iets doet en dat ook doen, maar vooral niet teveel. Zo neem je criticasters de wind uit de zeilen en kun je toch gewoon je oude gangetje gaan. Bij varkens doen ze dat dus niet. De Zaandammers van Albert Heijn sloten een deal met de Brabantse grootslachterij VION om alleen nog varkensvlees te verkopen van dieren die een leuker leven hebben gehad. Opmerkelijk want een jaar of tien geleden gingen ze plat op hun snuit omdat wij, consumenten, geen duur biologisch vlees bleken te willen kopen. Die Dierenbescherming beloonde die voortvarendheid met één ster. Niet met drie zoals bij biologisch en niet de twee van een varken dat even buiten kan luchten.

De boer wordt een beetje beter beloond voor zijn extra kosten. Paul gaf hier al verschillende keren aan daar blij mee te zijn. Niet omdat Dinie en hij hun extra kosten terugkrijgen, maar omdat er niet zomaar andere varkens met die ene ster - de Good Farming Star noemt VION het in onvervalst Brabants - de Nederlandse grenzen over zullen komen. Varkenshouders zoals zij hebben dus minder last van prijsconcurrentie, omdat het aanbod zal worden afgestemd op de ca. 1 miljoen varkens die Albert Heijn zijn klanten jaarlijks in de vorm van karbonaden, speklapjes en gehakt verkoopt.

Eén miljoen dieren gaat leven zoals op het film hieronder. Niet buiten, maar binnen. Op foodlog.nl wordt nogal eens beweerd dat dieren beter binnen kunnen blijven.Daar zijn twee belangrijke redenen voor:
- zo kun je de uitstoot van hun mest opvangen en die weer nuttig gebruiken; de vrije uitloop varkenshouderij is om die reden niet zo milieuvriendelijk
- zo kunnen mensen en dieren niet ziek van elkaar worden

Het is dus eigenlijk een ideale oplossing. Beesten binnen en toch gelukkig. Maar veel mensen geloven daar niet in.

Paul en Dinie zijn trots op hun nieuw ingerichte stallen en willen graag weten hoe wij vinden dat hun dieren erbij lopen.

Daarom maakten ze een film van bijna 25 minuten. Er zijn geen voice-overs. Je kijkt naar de dieren alsof je in de stal bent en ze aan je aanwezigheid gewend zijn. Tegen het einde vertelt voerspecialist Wim Krajenbrink waar het voer van de dieren vandaan komt. Dat werd gedaan om het eens te hebben al de soja die speciaal voor de varkens helemaal uit verre landen naar hier zou worden getransporteerd. Ze eten de peulenschillen die overblijven nadat wij er de olie voor ons eigen gebruik uit hebben geperst.

Vertel wat u vindt, voelt, ziet en wat zou u nog meer willen weten na deze kijk in de stallen.

Biggen from dickfoodlognl on Vimeo.


Dit artikel afdrukken