Het team van Hall onderzocht welk dieet, een koolhydraatrijk of juist -arm, tot meer trek leidt. Om daar zinvol iets te kunnen zeggen, zetten ze een logische maar nog nooit eerder uitgevoerde feitelijke test op.
Ze maten de effecten van een op dierlijk voedsel gebaseerd laag-koolhydraat menu tegenover een plantaardig menu met een hoog gehalte aan koolhydraten. De 20 proefpersonen kregen twee weken het ene en vervolgens twee weken het andere menu. Daar mochten ze onbeperkt van eten.
Hall en zijn team hielden precies bij wat de proefpersonen aten, hoeveel energie ze binnenkregen en wat hun bloedsuikerspiegels waren als ze een plant-based, low-fat(PBLF) diet (75.2% carbohydrate, 10.3% fat, non-beverage energy density = 1.1 kcal/g) of juist een animal-based,ketogenic,low-carbohydrate(ABLC) diet (75.8% fat,10.0% carbohydrate, non-beverage energy density = 2.2 kcal/g) voorgezet kregen.
Hall trekt geen inhoudelijke conclusies uit het onderzoek. Hij constateert slechts dat de gebruikelijke hypotheses niet opgaan. Een hoog gehalte aan koolhydraten leidt volgens velen tot meer trek en dus een hogere inname van energie; en dat zou de reden zijn waarom koolhydraatrijke voeding dikmaakt. Dat líj́kt ook te kloppen. Hall's team constateert dat het plantaardige PBLF-menu duidelijk hogere glucose- en insulinewaarden oplevert, terwijl het dierlijke ABLC-menu leidt tot hogere waardes aan bloedketonen. Meer bloedketonen zouden trek onderdrukken, terwijl hoge bloedsuiker- en insuline waarden juist zouden zorgen voor meer trek.
Maar die mechanismen pakken in de praktijk anders uit. Hall's zorgvuldig bewaakte proefpersonen kregen op het ad libitum verstrekte plantaardige menu niet méér maar juist minder energie binnen (689±73kcal/d), zonder verschil in honger- of trekgevoelens tussen de beide voedingspatronen. Droog constateren Hall en zijn team: "Onze resultaten suggereren dat de regulering van de energie-inname en het lichaamsgewicht complexer zijn dan deze en andere eenvoudige modellen voorstellen."
Op twitter zei Hall gisteravond dat hij graag met andere onderzoekers in gesprek wil om zijn jongste feitelijke bevindingen te interpreteren.
Just submitted our latest manuscript entitled "A plant-based, low-fat diet decreases ad libitum energy intake compared to an animal-based, ketogenic diet: An inpatient randomized controlled trial". I'm looking forward to all constructive comments!https://t.co/mwe1AQQBqw
— Kevin Hall (@KevinH_PhD) May 6, 2020
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank #23 : waarom die fixatie op koolhydraten? De Tobrianders rookten als ketters, maar hart-en vaatziekten of kanker kwam niet voor.
Op de Tobriand eilanden is/was duidelijk nog meer aan de hand, wat weet ik niet allemaal, bijvoorbeeld de zon of kokosnoten, vis inderdaad, maar nog veel meer.
Dank Sander! Ik herken me er niet in, maar het maakt me veel duidelijk over hoe ik - 'je' - dit soort onderzoek beter kunt positioneren.
Dick, het zijn vooral de 'trigger words' die je gebruikt: 'spraakmakend onderzoek', herhaaldelijk gebruik, zowel in je commentaren als het stuk van 'feitelijk' en 'bewijs'.
Leest meer als fanmail als een beschouwing op een onderzoek.
En dan worden er in de commentaren behoorlijk wat kanttekeningen geplaatst. Bij de zeggingskracht van het onderzoek, maar blijf jij kiezen voor je stelligheid.
Dat viel me gewoon op.
Sander, hoe zou je mijn 'stelligheid' omschrijven?
N=1: als ik koolhydraat eet (en dat is altijd processed: chips, cake, taart, brood) heb ik altijd zin in meer. Het once you pop, you can't stop gevoel.
Dat heb ik veel minder met andere macronutriënten.
Goed om te lezen dat de commentaren hieronder de stelligheid van Dick over het onderzoekje (want dat is het met deze omvang van groep en duur) wat temperen.