Niet alle labels staan voor wat ze beloven, luidt de korte conclusie van het onderzoek dat Greenpeace, WWF en UFC-Que Choisir uitvoerden om te bepalen of consumenten op labels kunnen vertrouwen bij hun aankoopbeslissingen.

In het kader van het onderzoek werden 11 labels in 3 groepen ingedeeld: de labels met betrekking tot biologische landbouw (AB, Bio équitable en France, Demeter en Nature et Progrès), milieukeurmerken (Agri Confiance, Zéro Résidu de Pesticides en Haute Valeur Environnementale) en sectorgerelateerde labels (Bleu-Blanc-Coeur, zowel voor zuivel als voor varkens- en pluimveevlees, de Europese oorsprongsbescherming AOP (BOB) voor de kazen Comté en Cantal, Label Rouge voor kippen en voor varkens en C'est qui le patron? voor melk en voor appelsap).

In de kazen Saint-Nectaire, Cantal en Munster met AOP mag ook gepasteuriseerde melk verwerkt worden
14 criteria
De labels werden vervolgens op 14 criteria gescoord. De labels die de strengste eisen en de strengste controles hanteren, komen het best uit de vergelijking. De biologische sector zou de meest positieve impact op gezondheid, bodemkwaliteit, waterverbruik en dierenwelzijn hebben. De labels die een 'milieukeur' claimen, laten de minste positieve effecten zien. Zo vinden de onderzoekers dat het label Haute Valeur Environnementale nauwelijks scoort op gezondheid en milieu (waterverbruik, biodiversiteit, luchtkwaliteit en klimaat) en zouden er ook geen verbeteringen zijn voor een eerlijk boereninkomen of sociale cohesie.
De 14 criteria labels Frankrijk

Bij de sectorlabels doen zich grote verschillen binnen één en hetzelfde label voor. Label Rouge scoort bijvoorbeeld uitstekend voor kip. Fransen weten dat Label Rouge-kippen en eieren aan de strengste eisen moeten voldoen, met name op het gebied van uitloop. Maar er is ook een Label Rouge voor varken en varkensvlees. De eisen noemen de onderzoekers "minimalistisch, vooral wat betreft de toegang van de dieren tot uitloop". Bij de AOP's zijn de verschillen ook opvallend. Zo mag in de Saint-Nectaire, Cantal en Munster met AOP ook gepasteuriseerde melk verwerkt worden. In tegenstelling tot de AOP's van rauwmelkse kaassoorten als l’Abondance, Camembert de Normandie, Laguiole, Picodon en Salers, die een strikte beperking kennen tot een geografisch gebied en waarvan in de productdossiers is vastgelegd van welke koeienrassen de melk afkomstig moet zijn.

Een label moet corresponderen met wat mensen verwachten
'Les professionels'
Volgens de opstellers van het rapport komt dat doordat er een majeure 'fout' zit in de manier waarop het Franse certificeringssysteem werkt. In alle lagen van het toezicht op herkomst en kwaliteit zijn de beroepsbeoefenaren ('les professionels') oververtegenwoordigd. En dat betekent dat het Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) hen niet kan dwingen hun productdossiers te wijzigen. "De commissies die de productdossiers moeten beoordelen bestaan voor een verpletterende meerderheid uit beroepsbeoefenaren," schrijven de onderzoekers. Consumenten en overheidsvertegenwoordigers komen er nauwelijks aan te pas. Bovendien worden ook vrijwel alle controles uitgevoerd door controle-instanties met nauwe banden met de beroepsbeoefenaren in de sector.

Greenpeace, WWF en UFC-Que Choisir pleiten voor een herziening van de voorwaarden voor certificering (zoals lastenboeken en controle-eisen) die passen bij wat consumenten verwachten. Een echt goede kaas in Frankrijk is rauwmelks. Echt dierenwelzijn betekent uitloop. Daarom vinden ze dat Label Rouge voor kip (waar die verwachting wordt waargemaakt) niet ook op varkens geplakt mag worden. Label Rouge varkens leven net als Nederlandse 1-ster varkens nauwelijks anders dan volgens wettelijke eisen gehouden varkens, terwijl een Label Rouge kip drie sterren krijgt. Dat gaat niet samen onder hetzelfde keurmerk.

Een label moet corresponderen met wat mensen verwachten. De organisaties vinden dat alleen subsidies die kloppen met de intuïtie van het publiek voor subsidie in aanmerking komen. Tot het zo ver is, blijft het aanmodderen voor consumenten, vindt ook nieuwszender FranceTVinfo met zoveel woorden in onderstaand filmpje:



Dit artikel afdrukken