In Europa deed Nespresso het al lang. Gewoon nieuwe nespressomachines bouwen waar nep- en namaakcupjes niet inpassen of, erger nog, die stuk gaan van nepcupjes. Totdat de autoriteiten Nespresso op de vingers tikten, dat dat niet mocht.

Nieuwe technologie laat zelfs oude varianten niet toe
In Amerika dacht fabrikant Keurig het lucratieve idee over te nemen. Keurig maakt al jaren K-cups, 'pods' met een heel scala aan dranken, van koffie tot thee in vele smaken, en niet alleen voor warme maar ook voor koude dranken. In de nieuwste generatie machines van Keurig, die sinds augustus op de markt zijn, voegde het bedrijf een stukje technologie toe, een sensor met DRM (Digital Rights Management) technologie. Dan zouden er alleen nog maar 'echte' K-cups gebruikt kunnen worden. Dacht Keurig.

'Gehackt'
'Eitje', dachten diverse hackers. Je blijkt de DRM 2.0 sensor eenvoudig voor de gek te kunnen houden met een gebruikt foliedekseltje van een goedgekeurde K-cup. Met een simpel magneetje raakt de sensor bovendien zodanig van slag dat de machine ineens allerlei 'vreemde' pods weer accepteert. Dat kan allemaal zonder tussenkomst van de rechter.

Fotocredits: 'K-cups', frankieleon
Dit artikel afdrukken