Om te beginnen maar even die lijstjes: Van Breukelen gaf de aftrap in reactie nummer 16, en Robin ging er meteen met de bal vandoor door eerst de lijst uit te breiden en vervolgens in te zoomen op het vacumeerapparaat.

Een vacumeerapparaat gebruik je om etenswaren langer te kunnen bewaren in koel- of vrieskast, of om iets al dan niet met smaakmakers vacuum te trekken en daarna op lage temperatuur te garen (sous-vide). Robin schrijft: Ik vacumeer vlees om het daarna sous-vide te koken in mijn electrische weckketel. En dan is het dus wel leuk om vlees te marineren. Toch? Of bijvoorbeeld stukken kip in wijn voor een sous-vide variant op coq au vin. Van die dingen. Ik ben niet zo van het pure eten. Ik voeg graag smaakjes toe.

Robins enthousiasme roept vragen op bij sceptici en levert (onverwachte) praktische tips, bijvoorbeeld over hoe je marinade bij het vlees kunt houden als je de zak vacuum zuigt - voor je het weet zuig je namelijk ook de marinade er weer uit. Door het hele spul eerst te bevriezen voor je het vacumeert, los je een groot deel van het probleem al op. Of je kunt de marinade er in een dun boterhamzakje bijvoegen, dan vacumeren en het zakje kapot knijpen zodat het vocht alsnog bij het vlees komt. Zo leer je nog eens wat!

Hét argument voor de aanschaf van een vacumeerapparaat heb ik nog niet gehoord. Wat vinden de foodloglezers: is een vacumeerapparaat een stofnest of een aanwinst?

De één ziet het heel anders dan de ander. Dat maakt het spannend.


Dit artikel afdrukken