Kerst nadert met rasse schreden, tijd voor culinaire uitspattingen en hoogstandjes. Tijd ook om vaak ongebruikte of ongebruikelijke apparaten tevoorschijn te halen, want juist nu kunnen ze van pas komen. Onder het stof vandaag gehaald, achter dan wel onder uit de kast (de bijkeuken, garage, schuur, zolder, kelder, logeerkamer...): als een verloren gewaand kind doen ze hun herintrede in de keuken. Zoals de snijmachine.
Ik noem maar geen merk, want dat doet er niet toe. Het gaat om de functie van het ding. Mijn snijmachine heeft eventjes op het aanrecht gestaan, maar met al die mooie messen in huis kwam ie er eigenlijk niet aan te pas. En het was wel een ruimtevreter. Erg onhandig schoon te maken bovendien. Een mes spoel je onder de kraan of veeg je met een papiertje schoon. Van dit apparaat kunnen een aantal onderdelen in de vaatwasser (die zit dan meteen halfvol door de diverse uitsteeksels). Het mes hanteer je met gevaar voor eigen leven. En als je 'm gebruikt hebt, zie je meteen waar allemaal restjes in en tussen zijn gekropen. Daar kom je niet handig meer bij. Wat een onding.
Of juist niet? Zijn er mensen die heel gelukkig zijn met hun snijmachine en niet zonder zouden willen? Die er dagelijks of wekelijks jubelend mee in de weer zijn? Wat doen jullie er dan mee en waarom is de snijmachine daar zoveel beter en makkelijker in dan gewoon een mes bijvoorbeeld? Red mijn keukendochter uit de kast - vertel hoe ik haar een zinvol tweede leven geef.
potten & pannen / Graef
Dit artikel afdrukken
Of juist niet? Zijn er mensen die heel gelukkig zijn met hun snijmachine en niet zonder zouden willen? Die er dagelijks of wekelijks jubelend mee in de weer zijn? Wat doen jullie er dan mee en waarom is de snijmachine daar zoveel beter en makkelijker in dan gewoon een mes bijvoorbeeld? Red mijn keukendochter uit de kast - vertel hoe ik haar een zinvol tweede leven geef.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb een echte Bizerba gekocht een professionele machine (200 euro Marktplaats). Wat een genot. Niet voor dagelijks gebruikt in de keuken. Maar ja wij hebben een boerderijwinkel. Het allerslechtste is die goedkope rommel van de Sligro. Die wil je gratis nog niet krijgen.
Mijn ouders hebben een snijmachine, zolang ik me al kan herinneren. Die staat altijd gebruiksklaar op het aanrecht. Destijds gekocht om er ongesneden brood mee te snijden en daarom dus dagelijks in gebruik. Kaas sneden we er ook altijd op, worst, rollade, tomaten, van die dingen. Omdat ie er toch staat.
Ik heb er een tijdje terug zelf ook eentje gekocht, maar noem het toch een miskoop. Gekocht omdat ik dunne plakjes rundertong of rollade wilde snijden, maar nee, ondertussen ben ik handig genoeg met een koksmes. En als dat maar scherp genoeg is heb je geen snijmachine nodig. Ik denk dat zo'n snijmachine handig is voor grotere hoeveelheden en voor klunzen met botte messen.
(bedenk net dat ik ook nog een mandoline heb, voor als ik aubergine in lange, dunne plakken wil snijden, dat zou ook nog wel op de machine kunnen, denk ik. Hoewel, waarschijnlijk te lang en dan breekt ie, zo'n plak)
Dat schoonmaken namen we thuis trouwens nooit zo nauw. Gewoon een vochtig dubrodoekje tegenaan houden terwijl je draait. We haalden dat ding echt niet elke dag uit elkaar. Ook niet om de andere dag. ;-)
Hoi,
Al enige jaren in het bezit van een mooie (beschaafd model) horeca snijmachine van het merk Mach. Een van de beste aankopen die je maar kunt verzinnen, het is dan ook kwalitatief een hele goede (en ook mooie). Hij staat op makkelijke plek zodat we hem dagelijks kunnen gebruiken. Dat doe ik dus ook. Worst en ham voor op brood, plakken groente, carpaccio, een restje vlees van de vorige dag voor op brood, mooie schijfjes aardappel... noem maar op. Deze mooie fijne plakjes krijg je met geen mogelijkheid voor elkaar met een mes. Ik past de keuze mes/machine aan aan wat ik op dat moment wil, zo gaat dat ook in een professionele keuken. Je moet verder wel je inkoopgedrag erop aanpassen. Koop dus geen voorgesneden vleeswaren, want een goed stuk Parma ham oid is maanden houdbaar en altijd vers gesneden als je t zelf doet, en hetzelfde geldt voor Franse en Italiaanse worsten. En dat schoonmaken? Ach het gaat om de eerste levensbehoefte eten en vooral ook lekker eten, dan is het toch geen punt om daar wat energie in te steken?
Topstuk in onze keuken, voor dagelijks gebruik.
Groeten,
Frank