Ketchup in een kartonnen knijpfles. Daarmee denkt Kraft Heinz een grote stap te zetten op weg naar 100% recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen in 2025. Voor de kartonnen fles gemaakt van houtpulp werkt Kraft Heinz samen met Pulpex, dat volledig recyclebare, plasticvrije verpakkingen maakt van houtpulp uit FSC bossen.

De CO2 voetafdruk van de nieuwe ketchupfles zou 90% lager zijn dan glas en 30% lager dan een PET fles. Het prototype van de pulpfles is al klaar voor praktijktests. De fles komt pas op de markt als uit consumententesten blijkt dat de fles doet wat consumenten willen en ervan verwachten.

Ook de wijnindustrie voelt de noodzaak van verpakkingsverduurzaming. Daar ontstaat grofweg 40% van de totale emissies door het maken en transporteren van glas voor de flessen.

In de wereld van de verpakte dranken is het dan ook innovatie troef. Supermarktketen Marqt introduceerde eerder al een papieren fles in Nederland. In Engeland deed wijnproducent When in Rome dat dit jaar. De 'papieren wijnfles' (waar stiekem ook een plastic zak in zit) is alleen nog lang niet zo duurzaam als de al lang bekende bag-in-box manier van verpakken. In een bag-in-box gaat meer wijn dan in een fles, waardoor relatief minder verpakkingsmateriaal nodig is.

Nog een alternatief voor de glazen wijnfles is wijn in een blikje, net als bier. Duurzaam en technisch mogelijk. Een verpakking kan echter nog zo duurzaam zijn, de echte milieuwinst ontstaat pas als zo'n alternatieve verpakking ook aanslaat bij consumenten. Een papieren fles die in ieder geval nog op een fles lijkt, is daarbij een overweging.

Ketchup in karton. Wijn in papier of blik. Raar? Denk even door. Karton voor drankverpakkingen is doodgewoon. Zuivel en sap zitten alweer heel lang in een pak.

Reageer
  • Deel
Druk af