Maar wat blijkt: het zijn de afwas en de kookstress die ons tot waanzin drijven.
Let op: het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van een magnetronverkoper.
Troep in de keuken na het koken is de grootste veroorzaker van stress tijdens de feestdagen. Ook angst voor het mislukken van gerechten is een belangrijke reden voor spanningen rond de kerstdagen Dat blijkt uit onderzoek onder 524 Nederlanders van achttien jaar en ouder in opdracht van retailer ElectronicPartner (EP). Voor 37 procent is de rommel die het koken oplevert het meest stressverwekkend. Ruim de helft van de Nederlanders brengt de kerstdagen kokend thuis door (56 procent). Bijna 50 procent staat twee tot drie uur in de keuken voor het kerstdiner (47 procent) en dat is tot vier keer langer dan op een normale dag.
Een op de vier kokers ziet er tegenop zo lang te kokkerellen (23 procent). Het mislukken van gerechten zorgt bij 25 procent voor stress, de timing van de gerechten is bij 22 procent de grootste stressfactor en 19 procent is bang een ingrediënt te vergeten. Het samenstellen van het menu bezorgt 18 procent vooraf al rode vlekken in de nek.
Magnetron
Hoewel de meesten zich desondanks verheugen op een avondje dineren met familie of vrienden, kan die gezelligheid sommigen worden gestolen. Een op de zes ondervraagden zou de avond het liefst doorbrengen met een magnetronmaaltijd op schoot voor de televisie.
bron: distrifood
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick,
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in Vlaanderen ‘Eerste Kerstdag’ (wat minder) maar zeker Nieuwsjaarsdag toch al thuis werden gevierd.
Wat wij wel deden, was met Kerstavond en met Oudjaar uitgaan eten en dansen. 'El Gringo' en nadien naar 'Le Petanque' in Knokke.. of de ‘Barque à Jaques’ in Zeebrugge.
Tweede Kerst, zoals in Holland, kennen wij Vlamingen niet (gaan we lekker alle afslag van wild en Bresse-kippen bij Delhaize weghalen..)
Delhaize is 2e Kerstdag gewoon open.
De aperte Hollandse waanzin, dat elk boerenlullencafé met Kerst hoogdravende exquise culinaire formules aanbiedt (de advertentieblaadjes staan er elk jaar weer vol mee) werkt altijd op mijn lachspieren. Heel het jaar kroket en bitterballen, maar met Kerst: ‘Frioux de Gentille sur son Pastar de Coline’.
Daarnaast was/is Kerst als cadeaufeest in Vlaanderen niet erg 'in'. Nieuwjaar weer wel. Met Nieuwjaar krijgt ge geld van uw peter mits een 'nieuwjaarsbrief'.
Wat wel groeit zijn de familiereünies in horecagelegenheden in de maand Januari.
Meestal op de formule van de grootste gemene deler, waarbij petje en metje worden 'vrijgehouden'
Heb je trouwens je 'nieuwjaarsbrief' al klaar ?
Volgens Horeca-Vlaanderen keert de consument de "reveillons" op restaurant almaar meer de rug toe. redenen: verhoogde alcoholcontroles, rookverbod en financiële crisis. Dan maar liever thuis cocoonen. Desnoods met een eenvoudige maaltijd. De trend is ingezet na de mislukte milleniumhype van acht jaar geleden. De meeste restaurants sluiten nu voor kerst en oudejaar. Dan hebben ze tenminste zelf ook nog een feest.
@ Ailko, maar de amateurs met potentieel zullen niet de stress ervaren zoals boven beschreven, dat zijn vooral de mensen die beter uit eten hadden kunnen gaan.
Leg de lat alleen hoog als je ver kunt reiken;-)
@Remy, hallo zeg denk je hierbij wel even aan het feit dat de meeste mensen thuis eten met de kerstdagen? Daarnaast zit tussen die amateurs veel potentieel.
Of gewoon uit eten gaan, zit de stress ergens anders dan in jouw lijf......
Dat gepruts in de keuken thuis door amateurs moest verboden worden, gelukkig komt Excellent met ovenklare gerechten;-)