Eerder deze maand zorgde de aan een werkgroep van de VN verbonden Verene Shepherd voor veel ophef. De Nederlandse media stonden op hun achterste benen omdat 'de VN' 'onze' Sinterklaas zou willen afschaffen. Sheperd zei: "Wat is er mis met één Santa Claus? Waarom moeten jullie twee Santa Clausen hebben?"

Precies dat probeerde gistermiddag een jongeman op weg naar huis vanuit een Albert Heijn in Utrecht aan zijn Engelstalige metgezellin uit te leggen.

Dat Shepherd daar toch de plank wel een beetje missloeg. En dat Sinterklaas niet te vergelijken is met de Kerstman. Sinterklaas is al eeuwenoud en hij was een echte heilige: Sint-Nicolaas. "Nee, die Santa Claus, jullie Kerstman, die is pas nep", zei de jongen vol overtuiging. "Hij is uitgevonden door Coca-Cola!"

Het meisje stond paf en was secondenlang stil. Ze had er niets tegenin te brengen. Ze wist niet waar haar Santa Sinterklaas vandaan kwam. Coca-Cola weet dat wel. Santa Claus werkt al sinds 1920 voor het bedrijf. En dan te bedenken dat de VN onze Sinterklaas bijna verboden hadden. Dan hadden we nu met die nepper van een Santa Cola gezeten.

De jongen was blij. Je kon voelen dat hij er trots op was dat 'zijn' Sinterklaas tenminste echt is, ook al is het een verklede kwibus.

Fotocredits: José Roitberg
Dit artikel afdrukken