In Groot-Brittannië ging al 40% van het vrije uitloop-kalkoenenbestand verloren aan de vogelgriep en de daaruit voortvloeiende ruimingen. Om de boeren wat ruimte te geven mogen nu ingevroren vogels tijdens kerst ontdooid als vers worden gekocht. Dat stelt de pluimveehouders in staat vogels eerder te slachten om zo het virus te ontlopen. Daar staat tegenover dat Britse huishoudens door de inflatie wel willen besparen op de kerstuitgaven dit jaar door onder meer geen kalkoen te serveren. Het aantal Google zoekopdrachten naar de kerstkalkoen daalde met een derde in vergelijking met vorig jaar.

Britse eierproducenten waarschuwen eveneens voor mogelijke tekorten. Boeren stoppen of verkleinen de omvang van hun koppel kippen door de gestegen productiekosten en de onzekerheid als gevolg van vogelgriep.

Ook de Duitse ketenorganisatie voor de eierindustrie waarschuwt dat rond kerst de aanvoer van eieren van Duitse oorsprong niet meer gegarandeerd is. Zowel in het VK als in Duitsland roepen de ketenorganisaties de retail op om de eierprijs te verhogen en de verhoging ook door te sluizen aan boeren zodat zij hun hogere kosten kunnen dekken.

In Nederland is de prijs van een scharrelei 20% gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. Vrije-uitloopeieren werden 12% duurder. Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders laat aan Nu.nl weten dat ook de Nederlandse kippenboer worstelt en dat supermarkten hun prijzen verder zouden moeten ophogen. Hij waarschuwt voor lege schappen als de opbrengsten de kosten amper dekken. “Daarmee stokt het aanbod van eieren, terwijl de vraag traditioneel hoog blijft richting de feestdagen. Supermarkten moeten boeren paaien om de productie hoog te houden door betere prijzen te betalen voor een ei."

Peter van Horne, econoom pluimveehouderij aan Wageningen University & Research, ziet op de handelsmarkt voor eieren ontwikkelingen die hij in 35 jaar niet heeft gezien. "Het systeem staat op z'n kop. Prijzen van eieren voor verwerking in voedingsmiddelen als taart en shampoo zijn opeens hoger dan de prijs voor een ei dat naar de supermarkt gaat." Ook zijn de prijzen van scharreleieren voor boeren opeens hoger dan die van vrije-uitloopeieren of biologische eieren. “Dit komt doordat consumenten vaker voor scharreleieren kiezen om geld te besparen."

In het licht van de Britse eirantsoenering of het aanlopen tegen de hogere prijzen, zet The Guardian-journalist Rachel Hall wat 'eierruil-mogelijkheden' op een rij, aanbevolen door koks: van zoete aardappelcakes en kikkererwten-meringues tot roerei van tofu.
Dit artikel afdrukken