Kelp is een zeewier dat in de vorm van ‘kelpbossen’ langs kusten groeit. Klimaatverandering is een gevaar voor kelp omdat het de oceanen opwarmt. De zeewiervelden kunnen schade oplopen door hittegolven in de oceaan. Kelpbossen leveren al millennia lang belangrijke ecosysteemdiensten, maar tot nu toe was niet bekend wat de totale ecologische en economische waarde van die diensten is. Inzicht in de ecologische functie van kelpbossen uitgedrukt in hun financiële consequenties voor mensen als ze wegvallen, kan helpen meer aandacht te creëren voor hun beheer en bescherming.
De onderzoekers hebben de opbrengsten van de 3 ecosysteemdiensten berekend. Kelpwouden leiden tot een gemiddelde visvangst van meer dan 900 kilo per hectare per jaar, ter waarde van ongeveer $30.000 per hectare. De waarde van het verwijderen van 657 kilo stikstof per hectare per jaar is geraamd op $73.800 per hectare per jaar. ‘s Werelds kelpbossen nemen ook bijna 5 megaton CO2 uit de lucht op, maar de economische waarde daarvan is maar $163 per hectare per jaar omdat de marktprijs van op- en weggenomen koolstof nog altijd laag is.
Alles bij elkaar komt de waarde van ‘s werelds kelpbossen uit op $500 miljard per jaar. Dat getal zou nog hoger kunnen zijn als meer ecosysteemdiensten meegenomen worden. Als onderzoekers preciezer weten hoeveel kelp er in de oceanen groeit, zou het getal ook nog kunnen veranderen.
De auteurs schrijven dat hun evaluatie niet bedoeld is om kelpwouden te vercommercialiseren, maar ze hopen “de aandacht te vestigen op hun belang en beleids- en beheersbeslissingen te onderbouwen." De precieze bedragen moeten - zoals met elk model - niet letterlijk worden genomen. Dat kelpwouden een significante waarde voor ons bestaan hebben, staat daarentegen wel vast.
Natrium, Anita.
Zeegroenten zoals kelp, dulse, agar-agar, nori (bekend van sushi), irish mosh enz. zijn een bron van jodium - broodnodig voor een gezonde schildklier. Dankzij gejodeerd zout in brood krijg de gemiddele Nederlander genoeg jodium binnen om geen dikke keel te krijgen. Zout (sodium) is soms problematisch, vanwege verband zout (sodium)- hoge bloeddruk. De waarde van kelpbossen zou misschien ook eens berekend kunnen worden niet op de economische waarde van het voeden van vissen, maar van het voeden van mensen.
Zoals zo vaak: skip the middleman, laat het dier buiten beschouwing en bestudeer de waarde van de plant voor de mens, zonder de aanname dat de plant eerst moet worden gegeten door een dier dat vervolgens wordt gegeten door een mens, alsof de mens geen dier is en niet dezelfde voordelen zou hebben bij het eten van diezelfde plant. De mens (de wereld, het klimaat, enzovoorts) zou geholpen zijn door het besef dat de voedingswaarde van een plant niet pas binnenkomt bij een mens via het eten van een een dier dat die plant heeft gegeten,maar dat de mens zelf alle voordelen kan halen uit die plant, zonder het dier als de middle man.
En er zijn ook andere algen/ wieren heel belangrijk in verschillende opzichten!!!
Kelp (of ander wier) teelt onder zeemolens (event gecombineerd met schelp/schaaldieren goed mogelijk). Een mooie Combi (ook alternatieve werkgelegenheid voor vissers opleverend). En extra positief klimaat effect.