Als je vaak te diep in het glaasje kijkt, moet je een aspirientje nemen. Helemaal zeker is het nog niet, maar het lijkt erop dat een aspirientje je lever in conditie houdt. Zoals bekend, helpt een aspirientje ook tegen hartinfarcten, dus de aandelen van aspirine-fabrikanten kunnen weer langzaam aan een tocht omhoog gaan denken.

Minder alcohol drinken kan natuurlijk ook. Op de horeca-beurs in Maastricht struikelde ik van de week per ongeluk over een drankje waar ik normaal niet eens naar om zou kijken. Al helemaal niet in z'n gebruikelijk blikvorm. Een wine cooler met 6,8 % alcohol. Ze worden verfoeid omdat jonge mensen er ongemerkt veel alcohol door binnenkrijgen. Maar deze is heel wat anders en niet alleen omdat het in een flesje zit, maar omdat het volwassen is. Geen limonade met alcohol, maar een lager alcoholisch aperitief dat je vergist druivensap weer eens heel anders laat proeven. Ik proefde er een slokje van en had zeker geen bezwaar tegen een heel glas.

Keepcooler is een Braziliaans drankje dat al meer dan 20 jaar bestaat, maar nooit in Europa wilde landen. Het bestaat uit gedeeltelijk onvergiste wijn, waardoor minder suiker uit de druiven in alcohol is omgezet en de drank wat zoeter is. Daarna gaat er puur vruchtensap en koolzuur bij. Er zijn drie smaken: aardbei, citrus en perzik. De perzik is me te heftig. De citrus is OK, maar nog net wat te zoet. Maar de aardbei is heerlijk, een volwassen drank zonder kleverige afdronk. Het koolzuur verspreidt zich in lekker fijne belletjes over je hele tong. Het zou geen straf zijn om te drinken in plaats van wijn voor het aperitief. Voor jongeren is deze drank te volwassen. Geen probleem dus. Voor mensen met een volwassen smaak scheelt het een stoot alcohol en het is lekkerder dan de Bionades en andere gekunstelde alternatieven die het net niet zijn. Dit - in de aardbeiversie - is er niet voor bedoelt, maar het zou me niet verbazen als het uitstekend zou gaan bij zuurkool met een een goeie worst en plak casselerrib. Kom daar 'ns om met een cooler die gemaakt is volstrekt ordinaire rode druiven met een scheut aardbeiensap is gemaakt. Eindelijk weer eens een in massa gemaakt product waar ik vrolijk word.Ik hoop dat de Nederlandse verdeler het in de markt krijgt. Als even chique alternatief voor die eerste twee glazen en zelfs als geintje bij een gerecht. Net zoals Edwin Raben - Nederland's meest bekroonde sommelier - me ooit een zoet bier bij een hoofdgerecht schonk. M'n Vlaamse gasten waren gechoqueerd. 'N pintje - in een goed restaurant?' Ja hoor, en zelfs deze nog veel gekkere wine cooler. Als het lekker is, mag toch zeker alles?

Bij 'heet' eten een gegarandeerd succes. Eindelijk geen gezeur meer met al die niet met de hete keukens van de Thai of de Indonesiër te combineren wijnen.

Het komt in kleine flesjes van 275 cl . Ik zou er voor die grote mensen een literfles aan wagen.

Geïnteresseerden kunnen de heren die het importeren hier vinden.

Puntje van kritiek: op de site zeggen ze dat ze 100% Fruit, Heerlijk en Eerlijk zijn. Het eerste geloof ik. Het tweede ook. Het derde niet. Het tweede rijmt vooral mooi. Oppassen met claims die je niet waar kunt maken. Hoe het nou maar bij lekker enzo.Dit artikel afdrukken