Als ieder kind van12 jaar dagelijks een suikervrij kauwgompje neemt, zou dit in Groot-Brittannië jaarlijks een besparing van £2,8 miljoen (€3,6 miljoen) aan tandartskosten met zich meebrengen. Die winst zou stijgen naar £3,3 miljoen (€4,25 miljoen) bij twee stuks kauwgom per dag en tot zelfs £8,2 miljoen (€10,6 miljoen) bij drie stuks per dag.
Dit blijkt uit onderzoek van de University of Plymouth in samenwerking met de uiteraard belanghebbende kauwgomproducent The Wrigley Company.

Preventie
Tandbederf is te voorkomen, de behandeling ervan blijkt echter een toenemende kostenpost voor de Britse National Health Service. Vooral bij jonge mensen komt tandbederf steeds meer voor, met mogelijk gevolgen voor het zelfvertrouwen en de gezondheid. Uit onderzoek in 2013 bleek dat tandbederf voorkomt bij 34% van de 12-jarigen.

Hoewel twee keer per dag twee minuten poetsen de beste manier blijft om de tanden goed te verzorgen, kan het kauwen van suikervrije kauwgom er een goede aanvulling op zijn. Door de kauwgom vergroot de speekselaanmaak. Speeksel voert voedselresten af, neutraliseert zuren en vermindert op die manier de kans op tandbederf. Daarnaast stimuleert het de remineralisatie van het tandglazuur. De positieve werking van suikervrije kauwgom is wereldwijd erkend, door zowel de Europese Commissie als de World Dental Federation.

Hele populatie
Onderzoeker Liz Kay: “De resultaten van deze studie zijn veelbelovend, omdat ze een manier onthullen waarop mensen hun mondgezondheid kunnen verbeteren. Deze cijfers zijn alleen maar gebaseerd op alle 12-jarigen in Groot-Brittannië. Als dit wordt toegepast op alle volwassenen, dat is er een groot potentieel om een substantiële besparing te creëren voor de NHS. We zien niet alleen de positieve invloed op cariës, maar ook een duidelijk financieel voordeel.”

Het onderzoek is gepubliceerd in British Dental Journal. Of het een waar 'wij van WC-eend' onderzoek is? Oordeelt u maar.

Fotocredits: Kaugummis, Korny Brot
Dit artikel afdrukken