Kankeronderzoekers kijken overal voor mogelijke oplossingen. Zelfs in de uitwerpselen van katten.

Het is bekend dat katten een eencellige parasiet bij zich dragen, Toxoplasma gondii. Wie daarmee in aanraking komt door het spelen met de kat of bij het verschonen van de kattenbak, loopt kans op toxoplasmose.

Een derde van ons is besmet
T. gondii huist in veel meer diersoorten en naar schatting is een derde van de wereldbevolking ermee geïnfecteerd. Maar bij de meeste, gezonde mensen levert dat geen ziekteverschijnselen op. Kinderen, HIV/Aids patiënten, zwangere vrouwen en anderen met een verzwakt immuunsysteem zijn veel bevattelijker.

Enorme prikkel
Toxoplasmose kan zeer ernstige gevolgen hebben. Koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren zijn nog onschuldige symptomen. Maar hersenvliesontsteking en chorioretinitis, een bepaald type oogontsteking, liggen op de loer.

Juist die enorme prikkel die de infectie het immuunsysteem geeft, zien researchers van de Geisel School of Medicine van het Dartmouth College in Hanover, New Hampshire als mogelijke methode om het immuunsysteem te activeren in de strijd tegen kanker.

'verbazingwekkend effectieve immunotherapie'
Als de parasiet het lichaam binnendringt, worden afweercellen gevormd. Sommige soorten van deze afweercellen, zoals cytotoxische T-cellen (ook wel killer T-cellen genoemd), komen ook en met veel succes in actie tegen tumoren.

Zelfs een lamgelegd immuunsysteem kan weer op gang geholpen worden door infectie met T. gondii. Maar dat moet dan niet met een levende variant gebeuren, want die vermenigvuldigt zich heel snel en is niet te controleren..

Daarom hebben de onderzoekers een steriele variant ontwikkeld, Cps genaamd, die als vaccin is toe te passen. Het Cps vaccin werkt heel goed bij ziekgemaakte muizen. Het is een ‘verbazingwekkend effectieve immunotherapie tegen kankers, beter dan alles tevoren,’ aldus een van de onderzoekers.

Pas op!
Voordat het op mensen kan worden toegepast, moeten de onderliggende mechanismen beter begrepen worden. Ook moeten technieken uitgedokterd worden om het vaccin per patiënt op maat te maken, zodat met Cps gevulde cellen, als Trojaanse Paarden, in de tumor kunnen worden ingebracht.

Pas dus voorlopig nog goed op: opzettelijk onzorgvuldig zijn bij het verschonen van de kattenbak is niet aanbevolen.
Dit artikel afdrukken